NDNV: O Vojvodini se izveštava na nivou incidenta

Teme decentralizacije i regionalizacije jedva da su prisutne u medijima a o položaju Vojvodine izveštava se gotovo isključivo samo kada se desi neki incident, pokazao je monitoring Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) pod nazivom “Vojvodina kao incident”.

08. Jul 2013

Reading Time: 2 minutes

Teme decentralizacije i regionalizacije jedva da su prisutne u medijima a o položaju Vojvodine izveštava se gotovo isključivo samo kada se desi neki incident, pokazao je monitoring Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) pod nazivom Vojvodina kao incident

Medijska ekspertkinja Žužana Serenčeš kazala je na konferenciji za novinare da teme decentralizacije i regionalizacije nisu u fokusu medijske pažnje, što znači da mediji te teme ne doživljavaju kao važna politička i društvena pitanja. 

S druge strane, dodala je ona,  tokom aprila meseca mediji su dosta pisali o Vojvodini, što nije rezultat medijskog interesovanja za položaj Vojvodine unutar Srbije, već je pre svega posledica nekoliko “incidentnih” aktuelnih događaja i povoda, poput afere oko Razvojne banke Vojvodine, Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine i uličnog protesta opozicije protiv Vlade Vojvodine. 

“Ako izostavimo te incidentne teme, možemo zaključiti da je pitanje Vojvodine veoma skromno prisutno u medijskoj pažnji”, kazala je Serenčeš i dodala da se izveštavanje o Vojvodini uglavnom svodi na puko i pasivno prenošenje izjava političkih subjekata o “incidentnim” temama, dok analitičkog izveštavanja gotovo i da nema. 

Ona je navela da je u senzacionalističkim i pristrasnim naslovima prednjačio Kurir, koji je apsolutno favorizovao republičke vlasti, dok su u listu Dnevnik uočeni i klasični oblici uredničke cenzure i gušenja slobode mišljenja i nezavisnog novinarstva.

Predsednik Izvršnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da je monitoring ukazao na mnoge boljke domaćeg novinarstva: nedostatak istraživačkog, analitičkog novinarstva, dominaciju „izjavnog novinarstva“, a u nekim slučajevima drastičnih kršenja profesionalnih standarda i medijske etike, koja podseća na huškačko novinarstvo tokom devedesetih.

Monitoring je obavljen tokom aprila meseca i obuhvatio je izveštavanje dnevnih listova Blic, Danas, Politika, Kurir, Dnevnik i Mađar so, kao i nedeljnika Nin, Novi magazin i Vreme. 

Beta

Print Friendly, PDF & Email