Građanska Vojvodina: Kazniti one koji pozivaju na linč

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje najnovije napade ekstremnih nacionalista na novosadskog književnika i nov

13. Jul 2013

Reading Time: < 1 minute

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje najnovije napade ekstremnih nacionalista na novosadskog književnika i novinara Nedima Sejdinovića. Pozivamo nadležne organe da konačno reaguju i da na adekvatan način sankcionišu autore ovog poziva na linč.

Očigledno je da je reč o kontinuitetu napada koji uvek dolaze od strane onih koji bi i dalje da dele ljude na način kako to čine fašisti. Reč je o onima koji bi da huškaju, u nadi da će se u Srbiji i regionu ponoviti devedesete godine prošlog veka, kada su ljudi ubijani i proterivani samo zbog drugačijeg imena i drugačijih političkih stavova.

Građanska Vojvodina podseća da je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čiji je Sejdinović predsednik Izvršnog odbora, konstantno na meti napada ekstremnih nacionalista, a da do sada nadležni organi gonjenja nikada nisu reagovali na adekvatan način.

Pozivamo aktuelne vlasti da svoje zaklinjanje u evropski put Srbije i u evropske civilizacijske vrednosti dokažu i u praksi, tako što će zaštititi novinare i javne ličnosti koje su neprestano na meti napada fašizoidnih delova društva.

Takođe, pozivamo vlasti da prestanu sa praksom imenovanja na mesta glavnih urednika onih novinara i urednika koji su tokom devedesetih godina prošlog veka bile perjanice ratne propagande Miloševićevog zločinačkog režima.

Samo na taj način, kroz konkretne poteze, vlast će uspeti da nas uveri da je iskrena u nameri da Srbiju nepovratno usmeri ka Evropskoj uniji. U suprotnom, imaćemo razloga da sumnjamo u njihovu iskrenost i moći ćemo da zaključimo da jednu retoriku imaju prema evropskim zvaničnicima, a sasvim druge poteze i namere imaju prema građanima sopstvene države.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam
Centar za razvoj civilnog društva
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanski fond Panonija
Građanska akcija Pančevo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Zelena mreža Vojvodine
Otvoreni licej

Print Friendly, PDF & Email