Građanska Vojvodina: Hitno otkriti i primereno kazniti napadače na “Culture Exchange”

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” zahteva od novosadske policije da hitno ras

18. Jul 2013

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” zahteva od novosadske policije da hitno rasvetli napad na novosadski klub “Culture Exchange” i pronađe izvršioce i eventualne nalogodavce. Od pravosudnih organa zahtevamo da se napadači rigorozno kazne, jer je u pitanju krivično delo sa ozbiljnim društvenim posledicama.

Takođe, zahtevamo od nadležnih organa da ispitaju da li je ovaj napad povezan, i na koji način, sa serijom huškačkih tekstova objavljenih na blogovima, portalima i u tabloidima, a u kojem se ovaj klub dovodi u vezu sa “opasnom sektom”. U ovim kvazinovinarskim prilozima postoje elementi krivičnog dela, u njima dominira govor mržnje koji je zabranjen i Ustavom i zakonima ove zemlje, a koji je imao, po svemu sudeći, direktne posledice na bezbednost građana.

Osim govora mržnje, tekstovi su širili i tzv. moralnu paniku i nadovezivali se na dugogodišnju medijsku kampanju koja se vodi protiv malih verskih zajednica, bez obzira na to što ne postoji niti jedan dokaz da ovaj klub ima veze sa bilo kakvim religijskim opredeljenjem. Pritom, tekstovi su odisali ignorancijom i potpunim nepoznavanjem ove problematike.

Valjda ne treba posebno naglašavati da u Srbiji, bar formalno, postoji sloboda veroispovesti, pod uslovom da se ne krše zakoni ove zemlje. Za razliku od huškača i napadača, ne postoji niti jedna indicija da vlasnici i posetioci kluba na bilo kakav način krše zakone ove zemlje, čak i da su pripadnici neke verske zajednice, što su u nekoliko navrata demantovali.

Gledano u širem kontekstu, napadi na “Culture Exchange” jesu promocija primitivizma i ksenofobije, nasilja nad svime što je drugo i drugačije.

“Građanska Vojvodina” se u potpunosti solidariše sa mladim ljudima koji vode ovaj kultni novosadski klub, a o ovim incidentima će obavestiti Evropsku komisiju, OEBS i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine,Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudskaprava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Otvoreni licej.

Print Friendly, PDF & Email