Dežer: Ozbiljno kašnjenje u medijskim reformama

"Ako Srbija odluči da prekine saradnju i ispunjavanje preuzetih obaveza, među kojima je i sprovođenje Medijske strategije, ili prekine napredak u dijalogu, naravno da će to uticati na pregovarački proces”, upozorava ambasador Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji

14. Jul 2013

Reading Time: 2 minutes

„Uspeli smo da okrenemo stranicu u odnosima Srbije i Evropske unije (EU), jer smo učinili važne korake i sada krećemo u novu fazu koju će obeležiti pristupni pregovori”, poručio je odlazeći šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Vensan Dežer.

„Mi smo veran i pouzdan partner od kada smo ušli u ovaj proces. Ako Srbija odluči da prekine saradnju i ispunjavanje preuzetih obaveza ili prekine napredak u dijalogu, naravno da će to biti uznemirujući element koji bi uticao na pregovarački proces”, upozorio je Dežer.

„Jasno je da će pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti prisutno tokom celog pregovaračkog procesa o članstvu u EU. Želimo da se saradnja nastavi, a ne da stane. Želimo i da obaveze iz sporazuma, kao što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, budu u potpunosti poštovane. Hoćemo da vidimo da sporazumi o priznavanju diploma, carinama, matičnim knjigama i svi ostali budu adekvatno primenjeni”, naglasio je Dežer.

On je dodao da je Evropska komisija počela proces skrininga (upoređivanja) pravnih tekovina EU i zakonodavstva Srbije. „Zakon o restituciji je velika promena, ukidanje blanko ostavki poslanika takođe je bilo veoma važno”, naveo je Dežer.

On je, međutim, upozorio na ozbiljno kašnjenje u primeni Medijske strategije, koja je usvojena još 2011. godine, i sprovođenju medijske reforme, budući da se još čeka na ključne zakone u ovoj oblasti.

„Nacrt zakona o informisanju je pripremljen, sada se vode razgovori. Pisao sam u sredu ministru kulture i informisanja da pitam kada možemo videti tekst zakona, jer smo čuli da je bilo brojnih promena”, rekao je Dežer.

Isto važi i za zakon o elektronskim medijima, a čujemo da će možda biti dva zakona, rekao je Dežer, misleći i na zakon o javnim servisima.

Jasno je da će mediji, kao Tanjug, morati da krenu putem reformi, na jedan ili drugi način. Na Srbiji je da vidi šta treba uraditi, jer svi moraju imati iste uslove i pravila igre, napomenuo je Dežer.

Javni servisi su isto teška tema, smatra Dežer, ali je u vremenu krize svuda tako. Još nemamo model njihovog finansiranja, da li će biti pretplata ili finansiranje iz budžeta.

Srbija je nekoliko godina imala pretplatu, ali postoji problem pošto naplata opada. Ne znam da li je dobro potpuno je ukinuti, jer morate naći alternativu. Građani će svakako plaćati, na jedan ili drugi način, rekao je Dežer.

On je, istovremeno, upozorio i da se mora voditi računa da, pored RTS, postoji i Radiotelevizija Vojvodine, koja ima posebnu ulogu kada je reč o pitanju manjina i programa na manjinskim jezicima.

(Fonet)

Print Friendly, PDF & Email