Programski odbor RTV-a traži ravnopravan položaj sa RTS-om

Programski odbor Radio-televizije Vojvodine (RTV) apelovao je danas na Vladu Srbije i druge nadležne organe i institucije da se RTV "pod hitno dovede u ravnopravan položaj" sa Radio-televizijom Srbije (RTS).

28. Jun 2013

Reading Time: 2 minutes

Programski odbor Radio-televizije Vojvodine (RTV) apelovao je danas na Vladu Srbije i druge nadležne organe i institucije da se RTV “pod hitno dovede u ravnopravan položaj” sa Radio-televizijom Srbije (RTS).

“RTV je u nezavidnoj finansijskoj situaciji i neophodno je da joj se svi nadležni organi posvete sa jednakom pažnjom kao i RTS-u, u iznalaženju najboljeg rešenja za obezbeđivanje finansijskih sredstava, kako bi usluge javnih servisa bile pružane na adekvatnom nivou, ali i da bi se zadržala uređivačka nezavisnost”, navodi se u saopštenju za javnost.

Programski odbor je podsetio da se u najavama ukidanja TV pretplate predlažu različita rešenja za finansiranje RTS-a, kao i da mediji navode da će za tu medijsku kuću država obezbediti osam milijardi dinara.

“Tražimo da, u skladu sa Medijskom strategijom Srbije, predstavnici vlasti i državnih organa i institucija ne prećutkuju Javni servis Vojvodine, bilo da to rade namerno ili nenamerno”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da poslednje dve godine RTV beleži konstantan rast gledanosti, da je značajno unapređen kvalitet sopstvene produkcije, kao i da je povećan procenat proizvodnje programa.

“Javni servis Vojvodine je medij koji emituje program na deset  jezika i jedina je medijska kuća koja objavljuje vesti koje nisu tek puki prevodi vesti sa srpskog, već zasebno proizvedeni prilozi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je “kamen-temeljac” očuvanja jezika i duha svih građana i nacionalnih zajednica u Vojvodini, pored obrazovnog sistema, medijski sadržaj na maternjem jeziku.

“Smatramo da su programi na jezicima nacionalnih manjina značajan adut ne samo naše kuće, nego bogatstvo Srbije, te da je neophodno posvetiti pažnju očuvanju uzlazne putanje u radu (RTV-a)”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email