NUNS poziva medije da poštuju pretpostavku nevinosti

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je danas medije da prilikom izveštavanja o krivičnim delima poštuju pre

19. Jun 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je danas medije da prilikom izveštavanja o krivičnim delima poštuju pretpostavku nevinosti i da osumnjičene ne proglašavaju krivima pre pravosnazne sudske odluke.

“U poslednje vreme u medijima je učestalo kršenje pretpostavke nevinosti uz otkrivanje punog identiteta lica koja su privedena i protiv kojih se tek sprovodi istraga. Posebno zabrinjava to što se ovakvi grubi propusti praktikuju i na Javnom servisu RTS koji treba da bude uzor u poštovanju profesionalnih standarda i novinarske etike”, navodi se u saopštenju.

NUNS je podsetio da Zakonik o krivičnom postupku (član 3) nalaže državnim organima, medijima, udruženjima građana, javnim ličnostima i drugima da poštuju pretpostavku nevinosti i da “svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vređaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i oštećenog i nezavisnost, autoritet i nepristrasnost suda”.

Dodaje se i da Zakon o javnom informisanju (član 37) propisuje da se “u javnom glasilu niko ne sme označiti učiniocem kakvog kažnjivog dela, odnosno oglasiti krivim ili odgovornim pre pravnosnažne odluke suda ili drugog nadležnog organa”.

Kodeks novinara Srbije obavezuje novinara da “poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude”.

“Mediji su dužni da poštuju pravo pretpostavke nevinosti i da štite privatnost i identitet osumnjičenog. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti osumnjičenog, mediji tu informaciju ne smeju da prenose”, saopštio je NUNS.

Print Friendly, PDF & Email