Građanska Vojvodina: Zašto ćuti kulturna javnost?

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ izražava veliku zabrinutost zbog činjenice da kulturna javnost Novog Sada, Vojvodine i Srbije nije reagovala na političku zloupotrebu Sterijinog pozorja, koju je sprovelo novo rukovodstvo Pozorja uz pomoć Emira Kusturice.

28. May 2013

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ izražava veliku zabrinutost zbog činjenice da kulturna javnost Novog Sada, Vojvodine i Srbije nije reagovala na političku zloupotrebu Sterijinog pozorja, koju je sprovelo novo rukovodstvo Pozorja uz pomoć Emira Kusturice. Kulturna javnost se nije odredila ni prema novom profilu i repertoaru ovog nekada uglednog pozorišnog festivala, koji danas promoviše nacionalistički kulturni obrazac. Kulturni poslenici su ćutali i na otvoreno pismo koje je sarajevska rediteljka Selma Spahić uputila novom rukovodstvu Pozorja; odbijajući da učestvuje na ovogodišnjem festivalu, ona je sa pravom upozorila da festival koji otvara Emir Kusturica „daje legitimitet nacionalističkoj retorici“. Tišina je prekrila i kolektivnu ostavku redakcije pozorišnog časopisa “Scena”, čiji je izdavač Sterijino pozorje.

Kusturica je, kako se očekivalo, na otvaranju festivala promovisao svoje dobro poznate nacionalističke i anahrone političke nazore, koji su sastavni deo kulturnog i političkog sistema koji je doveo do dubokog razaranja društva, kulture i sistema vrednosti. Ovaj kulturni model doprineo je i stvaranju atmosfere koja je bila zamajac krvavih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i strašnih zločina počinjenih u ime Srbije. To je kultura koja služi kao mašina za reprodukciju stereotipa i za neprestanu proizvodnju krize. No, od Kusturice, čoveka koji veliča ratne zločince, ništa drugo se nije moglo ni očekivati.

Međutim, ćutanje kulturne javnosti ukazuje na ozbiljan demokratski deficit našeg društva i odsustvo svesti o važnosti javnog angažmana. Ako su kulturni poslenici prihvatili novu koncepciju festivala i njegovu političku upotrebu, red je da to saopšte javnosti. Možda su oni indiferentni prema festivalu, možda smatraju da on nema nikakvog značaja – ali bilo bi dobro da i to građani saznaju. A ako je njihovo ćutanje plod konformizma ili straha, važno bi bilo da nam to stave do znanja, kako bismo znali da na njih ovo društvo ne može više da računa.

Kulturni poslenici imaju odgovornost za svoje postupke, pa i za tišinu koja odjekuje dok se sprovodi nasilje nad Sterijinim pozorjem i kulturom Novog Sada i Vojvodine.

Novi Sad-Zrenjanin-Pančevo-Sombor, 28. maj 2013.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Centar za razvoj civilnog društva
Građanski fond Panonija
Građanska akcija Pančevo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Zelena mreža Vojvodine
Otvoreni licej

Print Friendly, PDF & Email