Tribina: Vojvodina noću ili gušenje autonomije

Pozivamo vas da budete sa nama u četvrtak, 6. septembar 2012, sa početkom u 18,00 časova, u prostorijma Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad, na tribini – Vojvodina noću ili gušenje autonomije...

04. Sep 2012

Reading Time: < 1 minute

Pozivamo vas da budete sa nama na tribini – Vojvodina noću ili gušenje autonomije koja se održava u četvrtak, 6. septembar 2012, sa početkom u 18,00 časova, u prostorijma Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad.

Na tribini učestvuju:

  • Jovan Komšić, politikolog
  • Duško Radosavljević, politikolog
  • Živan Berisavljević, kopredsednik IV Vojvođanske konvencije
  • Gabor Bodiš, novinar

Moderator tribine je Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV

 

O TRIBINI:

U proteklih nekoliko meseci autonomija Vojvodine je postala vrlo aktuelna i vruća tema. Građani Vojvodine su glasali drugačije i očigledno drugačije vide budućnost ove zemlje od građana ostatka Srbije. Ustavni sud Srbije je poništio 22 odredbe iz Zakona o nadležnosti Vojvodine, čime je ionako fasadnu autonomiju dodatno urušio. Promena vlasti u Novom Sadu, po priznanju samih aktera, takođe predstavlja udar na vojvođansku autonomiju (“glogov kolac za autonomaše”).
Da li nas očekuje “vruća politička jesen”? Ima li Vojvodina političke i građanske hrabrosti da se odupre nacionalističkim i centralističkim silama? Šta se krije u pozadini napada na autonomiju? Kakav je mogući ishod svih ovih zbivanja? Postoji li nada da dođe do promene Ustava Srbije, koji predstavlja kočnicu demokratizaciji i decentralizaciji Srbije? Stvara li se “autonomistički front”? Na kraju, da li je moguće da Vojvodina iz svega ovoga izađe jača?
Nezavisno društvo novinara Vojvodine serijom tribina u okviru projekta “Javna debata o decentralizaciji” želi da podigne nivo svesti o značaju autonomije Vojvodine i procesa decentralizacije u skladu sa procesima evrointegracija i evropskim iskustvima.

Projekat je podržao National Endowment for Democracy.

Print Friendly, PDF & Email