Peternek: Fotografija je danas u službi senzacionalizma

Fotograf Tomislav Peternek ocenio je danas da medijima u Srbiji danas dominiraju ”senzacionalistički” sadržaji i da je ozbiljnu novinarsku i dokumentarističku fotografiju veoma teško pronaći u novinama...

13. Jul 2012

Reading Time: < 1 minute

Fotograf Tomislav Peternek ocenio je danas da medijima u Srbiji danas dominiraju ”senzacionalistički” sadržaji i da je ozbiljnu novinarsku i dokumentarističku fotografiju veoma teško pronaći u novinama.

”Nema više pravih fotografija, novinama dominiraju senzacionalističke fotografije tipa ministra Mrkonjića u društvu neke pevačice. To je sramota!”, rekao je Peternek na tribini u Novom Sadu.

Ocenio je da je sloboda medija u Srbiji ugrožena, zbog uticaja političkih partija na slobodu informisanja.

„To je ono što boli, ali nadam se da će se i to promeniti”, kazao je Peternek.

O novinarskoj fotografiji u digitalnoj eri na tribini su govorili i ambasador Holandije u Srbiji Loran Stokvis, urednik fotografije u kompaniji Ringier Aksel Špringer (Axel Springer) Marko Đurica i Ivana Tomanović sa Katedre za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Tribina je deo projekta „World Preš Photo 2012”, koji se sastoji i od izložbi svetske novinarske fotografije u Novom Sadu i Beogradu i trodnevne radionice za foto-novinare koja će se od 23. do 25. jula održati u Beogradu, a koju će voditi Brendan Benon (Bannon), foto-novinar iz Njujorka.

Tribinu su organizovali Misija OEBS-a, ambasada Holandije u Srbiji, festival Egzit (Exit), Dom omladine Beograd, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Studio M.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email