Građanska Vojvodina: Odluka Ustavnog suda je uvreda građana Vojvodine

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” smatra da je odluka Ustavnog suda Srbije, po kojoj su čak 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine u suprotnosti sa Ustavom Srbije – još jedna uvreda za građanke i građane Vojvodine. Ona je i uvreda za pravo i pravni sistem, ali i cinično podsmevanje instituciji nezavisnosti pravosuđa...

11. Jul 2012

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” smatra da je odluka Ustavnog suda Srbije, po kojoj su čak 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine u suprotnosti sa Ustavom Srbije – još jedna uvreda za građanke i građane Vojvodine. Ona je i uvreda za pravo i pravni sistem, ali i cinično podsmevanje instituciji nezavisnosti pravosuđa. Ukazujemo na to da su nadležnosti pokrajine utvrđene ovim zakonom bile pre svega simboličkog karaktera, ali je očigledno da onim moćnicima koji stoje iza odluke smeta i sam pomen imena Vojvodine.

Postavlja se pitanje da li je ovo još jedna kazna za Vojvođane koji tradicionalno već na izborima glasaju drugačije od ostatka Srbije, kao i da li se ovom odlukom sudije Ustavnog suda preporučuju novoj vlasti. Građani Vojvodine odbacili su sadašnji Ustav na referendumu 2006. godine, pa ih Ustavni sud možda i zbog toga kažnjava. Između ostalog, on je utvrdio da je protivustavno da Vojvodina ima kancelariju u Briselu, a da je istovremeno recimo Kragujevcu to dozvoljeno. Dvodecenijsko ponižavanje i urušavanje Vojvodine se nastavlja, istim ritmom kojim se Srbija neprestano okreće unutar zatvorenog nacionalističko-zločinačkog kruga. Da stvar bude simbolična i apsurdna, pravni eksperti koji su “ubeđivali” Ustavni sud u neustavnost odredbi ovog zakona jesu bivši ili sadašnji bliski saradnici haških optuženika.

“Građanska Vojvodina” je 2006. godine organizovala bojkot ustavnog referenduma. Smatrali smo da je procedura donošenja novog Ustava, kao i njegov sadržaj – u suprotnosti sa elementarnim demokratskim i pravnim principima. Ovaj Ustav je sveo vojvođansku autonomiju na brojku, usvojen je bez javne rasprave u noćnom glasanju dok su koze čuvale kupus, pravnički je nepismen, diskriminatorski i ostavlja prostora za arbitrarnost prilikom procene ustavnosti pojedinih akata… Upravo je ova odluka Ustavnog suda pokazala koliko je neodrživ ovaj Ustav. Smatramo da je potrebno napraviti široki građanski front za njegov promenu.

Pozivamo organizacije civilnog društva iz Beograda i ostatka Srbije da iskažu svoje mišljenje o presudi Ustavnog suda, ali i da podrže vojvođansku autonomnost kao istorijsku i demokratsku tekovinu. Ne smemo dozvoliti da arogantna centralistička vlast daljim ponižavanjem građana Vojvodine dovede do toga da se krupna politička pitanja počnu ponovo rešavati van institucija sistema.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:

  • Nezavisno društvo novinara Vojvodine
  • Centar za regionalizam
  • Centar za razvoj civilnog društva
  • Građanski fond Panonija
  • Građanska akcija Pančevo
  • Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
  • Otvoreni licej

Saopštenje je podržao i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

Print Friendly, PDF & Email