Građanska Vojvodina: Većina stranaka ignorisala pitanja o decentralizaciji

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ uputila je 2. aprila otvorena pitanja svim političkim strankama koje učestvuju na parlamentarnim izborima, tražeći od njih da se izjasne o decentralizaciji i regionalizaciji Srbije, kao i o ustavno-pravnom položaju AP Vojvodine

02. May 2012

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ uputila je 2. aprila otvorena pitanja svim političkim strankama koje učestvuju na parlamentarnim izborima, tražeći od njih da se izjasne o decentralizaciji i regionalizaciji Srbije, kao i o ustavno-pravnom položaju AP Vojvodine. Odgovore na ova pitanja do danas su nam dostavili Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratska partija i G17 plus (u ime Ujedinjenih regiona Srbije), kao i vanparlamentarna Vojvođanska partija. U pitanju su stranke koje svoju kampanju zasnivaju na decentralizaciji ili je pak ona jedan od najvažnijih elemenata u njihovim programskim dokumentima.

Većina drugih partija, pa i one koje po istraživanjima javnog mnjenja imaju najveću podršku građana – Demokratska stranka i Srpska napredna stranka – ignorisali su naša pitanja, iako smo ih u više navrata podsećali na njih. “Građanska Vojvodina” smatra da to pre svega kazuje da ove partije ignorišu organizacije civilnog društva i vrednosti za koje se one zalažu. Takođe, one ne žele da se odrede prema jednom od najvažnijih problema Srbije danas – a to je parazitski centralizam koji uništava mogućnost političkog, ekonomskog i moralnog oporavka Srbije.

Očigledno je da i ova izborna kampanja protiče u zamajavanju građana lažnim temama i dilemama, i da se izbegava suočavanje sa teškim političkim nasleđem Srbije devedesetih godina, a centralizam u tom nasleđu zauzima istaknuto mesto.

“Građanska Vojvodina” zahvaljuje strankama koje su odgovorile na naša pitanja. Njihove odgovore ćemo prezentovati javnosti, a u ovom trenutku možemo da kažemo da su sve stranke koje su poslale odgovore ukazale na potrebu promene Ustava Srbije, kako bi se omogućila decentralizacija i regionalizacija Srbije. Sve su navele da je decentralizacija jedan od njihovih prioriteta. Takođe, složile su se da je potrebna izmena izbornog sistema na lokalnom nivou, odnosno njihova personalizacija.

Što se tiče ustavno-pravnog položaja Vojvodine, SVM, LSV, LDP i VP se slažu da je Vojvodini potrebna izvršna, zakonodavna i (delimična) sudska vlast, sopstvena imovina i prihodi, dok URS smatra da Vojvodina kao istorijski region treba da ima “ustavno garantovane izvorne nadležnosti i pravo na donošenje pokrajinskog zakonodavstva”.

„Građanska Vojvodina“ će obavestiti javnost ako budu pristigli još neki odgovori, a u periodu posle izbora pratićemo da li su aktivnosti političkih stranaka na ovim poljima u skladu sa dobijenim odgovorima.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine

  • Nezavisno društvo novinara Vojvodine
  • Centar za regionalizam
  • Centar za razvoj civilnog društva
  • Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
  • Građanski fond “Panonija”
  • NVO “Otvoreni licej”
  • Zelena mreža Vojvodine
  • Građanska akcija Pančevo
Print Friendly, PDF & Email