Vlada kreditom Tanjugu krši pravila tržišne konkurencije

Odlukom Vlade Srbije da državnoj agenciji Tanjug dodeli beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara za izveštavanje o iz

02. Apr 2012

Reading Time: 2 minutes

Odlukom Vlade Srbije da državnoj agenciji Tanjug dodeli beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara za izveštavanje o izbornoj kampanji prekršena su osnovna pravila tržišne konkurencije i nastavljeno sistematsko gušenje medija koji nisu u državnom vlasništvu, saopštila je danas Medijska koalicija.

“Prekršena su osnovna pravila tržišne konkurencije budući da u Srbiji postoje još dve novinske agencije koje posluju na tržištu i kojima ovakvi krediti nisu dostupni”, navodi se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Lokal presa.

Oni su podsetili da je Vlada Srbije dala Tanjugu beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara, a da je u prošloj godini za rad te agencije izdvojeno više od 216 miliona dinara.

“Reč je o velikoj svoti novca kojom država sistematski narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu”, navela je Medijska koalicija.

Dodeljivanje beskamatnih kredita iz budžeta Srbije agenciji koja je u državnom vlasništvu otvara put za još veći upliv države na uređivačku politiku, što je u potpunoj suprotnosti sa načelima Medijske strategije, dokumenta koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine, istakla su medijska udruženja.

“Time se nastavlja sistematsko gušenje medija koji nisu u vlasništvu države, sa ciljem da se u medijskoj sferi uspostavi monopol. Vlada na ovaj način drastično krši obećanja data medijskim udruženjima i asocijacijama da će krenuti u istinsku reformu medijskog sektora”, navela je Medijska koalicija.

Koalicija je izrazila duboku zabrinutost jer “vladajući krugovi” pri usvajanju strateških dokumenata govore jedno, a u praksi sistematski miniraju politiku za koju su se opredelili.

“O tome ćemo obavestiti i međunarodne organizacije i institucije, uključujući i Evropsku uniju, koja takođe insistira na reformi medijskog sektora”, navela je koalicija.

Činjenica da će novac od beskamatnog kredita biti upotrebljen za izveštavanje o predizbornoj kampanji ni na koji način ne otklanja sumnje u mogućnost uticaja na uređivačku politiku, nego se, naprotiv, otvara prostor da država, odnosno stranke koje čine vladajući blok, utiču na tok predizborne kampanje koristeći novac iz budžeta, novac koji uplaćuju svi građani Srbije, istakla su novinarska udruženja.

“Isti stav Medijska koalicija ima i ukoliko kredit nije namenjen za praćenja same kampanje nego za finansirenje posebnih događaja, poput takozvane izborne noći. Izborna noć je godinama organizovana u Medija centru, pa je neprimereno da država novcem poreskih obveznika ‘preseljava’ taj događaj u agenciju u svom vlasništvu”, naveli su NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres.

Vlada Srbije odobrila je državnoj novinskoj agenciji Tanjug beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara za izveštavanje o predizbornoj kampanji i izbornom danu 6. maja.

Vlada je taj zajam odobrila u četvrtak, 29. marta, na istoj sednici na kojoj je donela mere štednje, koje bi u budžetu trebalo da donesu uštede od 15,7 milijardi dinara.

Kredit je odobren tri dana nakon što je agencija Tanjug to zatražila, a prema ugovoru, rok vraćanja zajma je 31. decembar ove godine, a kredit je dodeljen iz privatizacionih primanja budžeta Srbije.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email