Tribina “Centrale i decentralizacija”

O pojmu decentralizacije na tribini govore: Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, Miroslav Prokopijević, ekonomski analitičar, Teofil Pančić, publicista i Laslo Vegel, književnik.

17. Apr 2012

Reading Time: < 1 minute

Poštovane koleginice i kolege, pozivamo vas da budete sa nama na tribini

“Centrale i decentralizacija”

Učestvuju:
Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
Miroslav Prokopijević, ekonomski analitičar
Teofil Pančić, publicista
Laslo Vegel, književnik

Moderator:
Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV

Medija centar Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad, četvrtak, 19. april 2012, sa početkom u 19,00 časova

O TRIBINI

Iako bar dve stranke zasnivaju svoju izbornu kampanju na pojmu decentralizacije u najširem smislu te reči, ova važna tema nije prisutna u našim medijima, kao ni u agendi većine partija u zemlji. Kada kažemo decentralizacija, tu podrazumevamo ne samo spuštanje vlasti na nivo lokalnih samouprava, nego i na regionalizaciju zemlje i ustavno-pravni položaj AP Vojvodine. Činjenica da Nacionalni savet za decentralizaciju nije uspeo da se sastane ni jednom po konstituisanju, zbog toga što su ga bojkotovali najviši državni funkcioneri, dovoljno govori o odnosu političkih elita prema ovoj temi. Navodno zabrinuti za teritorijalni integritet zemlje, a zapravo nespremni da se odreknu moćnih poluga vlasti kojima institucije drže kao taoce ličnih i partijskih interesa.

Zbog centralisitčkog modela upravljanja Srbija boluje od voluntarizma i partokratije, jer su oni posledica deficita nadležnosti na nižim nivoima vlasti i suficita ingerencija države koji zamagljuju odgovornost u kompletnoj strukturi uprave, kažu stručnjaci. Centralizam je trenutno naša najskuplja reč.

Zbog čega ova tema nije prisutna u javnosti? Zašto velike stranke odbijaju da se izjasne o njoj? Da li je decentralizacija (načelo supsidijarnosti) uslov za evropske integracije Srbije? Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovor dati naši gosti.

Pre razgovora biće predstavljeno istraživanje NDNV-a o izveštavanju medija o decentralizaciji, kao i prezentovani odgovori političkih stranaka na pitanja o decentralizaciji, regionalizaciji i položaju Vojvodine, koje je u obliku otvorenih pitanja postavila koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina”.

Print Friendly, PDF & Email