Saopštenje Medijske koalicije: Što pre izabrati Zaštitnika građana

Medijska udruženja i asocijacije izražavaju duboku uznemirenost i nezadovoljstvo zbog tihe opstrukcije koju vlasti sprovode u odnosu na nezavisne organe i institucije u čijoj je nadležnosti zaštita građanskih prava i sloboda. Najnoviji primer je odbijanje vladajućeg bloka da blagovremeno izabere Zaštitnika građana i tako omogući da ta institucija radi u punom kapacitetu

14. Mar 2012

Reading Time: < 1 minute

Medijska udruženja i asocijacije izražavaju duboku uznemirenost i nezadovoljstvo zbog tihe opstrukcije koju vlasti sprovode u odnosu na nezavisne organe i institucije u čijoj je nadležnosti zaštita građanskih prava i sloboda. Najnoviji primer je odbijanje vladajućeg bloka da blagovremeno izabere Zaštitnika građana i tako omogući da ta institucija radi u punom kapacitetu.

Mandat Zaštitnika građana ističe u julu. Procedura za izbog novog ili reizbor aktuelnog ombudsmana trebalo je odavno da počne, ali se to nije dogodilo. Sa približavanjem izbora umanjuju se izgledi da Zaštitnik građana bude izabran pre isteka mandata sadašnjem zaštitniku Saši Jankoviću. To znači da bi na neodređeno vreme umesto Zaštitnika građana sa punim kapacitetom, Srbija mogla imati v.d. Zaštitnika građana, čija nezavisnost će biti ograničena.

Ovakvo ponašanje vlasti ne možemo da tumačimo drugačije nego kao pokušaj opstrukcije nezavisnih tela sa ciljem da se utiče na njihov rad. Apelujemo na vladajući blok da spreči ovakav razvoj događaja i što pre izabere Zaštitnika građana ili izmeni Zakon o Zaštitniku građana tako da onemogući marginalizaciju te funkcije. Smatramo da aktuelni ombudsman Saša Janković uspešno i odgovorno radi svoj posao, zbog čega preporučujemo poslanicima Skupštine Srbije da ga reizaberu.

Podsećamo da je vladajući blok, tek nakon veoma snažnog pritiska srpske javnosti i primedaba iz međunarodnih krugova, organizovao izbor Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti i tako onemogućio marginalizovanje ove važne funkcije. Umesto da se iz tog slučaja izvuče odgovarajuća pouka, isti princip se sada ponavlja i u odnosu na Zaštitnika građana.

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Udruženje novinara Srbije – UNS
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Asocijacija lokalnih izdavača Lokal pres

13. marta 2012. godine

Print Friendly, PDF & Email