Građanska Vojvodina: Uništavanje zastave Vojvodine krivično sankcionisati

Inicijativa vojvođanskih nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" smatra da je skandalozno to što će ekstremisti koji su spalili zastavu Autonomne Pokrajine Vojvodine odgovarati samo za oštećenje tuđe imovine, i to zbog ispisivanja grafita a ne zbog paljenja zastave. Smatramo da je paljenje zastave AP Vojvodine uništenje državnog simbola i da bi, u skladu s tim, trebalo da odgovaraju po Krivičnom zakoniku, odnosno smatramo da je neophodno promeniti Krivični zakonik i zaštititi obeležja Vojvodine, kao i obeležja lokalnih samouprava

13. Mar 2012

Reading Time: < 1 minute

Inicijativa vojvođanskih nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” smatra da je skandalozno to što će ekstremisti koji su spalili zastavu Autonomne Pokrajine Vojvodine odgovarati samo za oštećenje tuđe imovine, i to zbog ispisivanja grafita a ne zbog paljenja zastave. Smatramo da je paljenje zastave AP Vojvodine uništenje državnog simbola i da bi, u skladu s tim, trebalo da odgovaraju po Krivičnom zakoniku, odnosno smatramo da je neophodno promeniti Krivični zakonik i zaštititi obeležja Vojvodine, kao i obeležja lokalnih samouprava.

Ovako, ekstremisti se samo podstiču da, pod patronatom svojih političkih donatora, skoro redovno uništavaju obeležja AP vojvodine, sa mogućnošću malih ili nikakvih sankcija.

Ekstremisti nisu svesni da uništavajući obeležja AP Vojvodine simbolički i politički negiraju činjenicu da je AP Vojvodina deo RepublikeSrbije. Svojim uništavanjem obeležja Autonomne Pokrajine koja je u sastavu Srbije, oni isključuju Vojvodinu iz Srbije.

“Građanska Vojvodina” takođe smatra da je skandalozna podrška ovim huliganima koja dolazi od visokih funkcionera Demokratske stranke Srbije, i smatra da je simptomatično da se u predizborno doba incidenti ove vrste u Vojvodini dešavaju značajno većim intenzitetom. Nacionalističke stranke očigledno još jednom u destabilizaciji Vojvodine, ponižavanju njenih građana, kao i indukovanjem međuetničkih incidenata, vide priliku da osvoje političke poene i podršku svojim propalim politikama.

Smatramo da u ovom periodu organi bezbednosti moraju da budu veoma aktivni, i da ne reaguju kao vatrogasci na pojedinačne incidente, već da sistematskom akcijom otkriju organizatore i nalogodavce ovakvih dela.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za razvoj civilnog društva
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Građanska akcija
Panonija
Otvoreni licej
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Print Friendly, PDF & Email