NDNV: Mediji o Kosovu – neprofesionalno i zlonamerno

Nezavisno društvo novinara osuđuje način na koji većina medija u Srbiji izveštava o zbivanjima na Kosovu i smatra da je u pitanju neprofesionalan i zlonameran pristup veoma osetljivim temama. Ovakvo izveštavanje isuviše podseća na profesionalni i moralni krah našeg novinarstva tokom pripreme i realizacije ratova tokom devedesetih godina

04. Oct 2011

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara osuđuje način na koji većina medija u Srbiji izveštava o zbivanjima na Kosovu i smatra da je u pitanju neprofesionalan i zlonameran pristup veoma osetljivim temama. Ovakvo izveštavanje isuviše podseća na profesionalni i moralni krah našeg novinarstva tokom pripreme i realizacije ratova tokom devedesetih godina, kojeg očigledno još uvek nismo uspeli da prevaziđemo.

Smatramo da u pitanju nisu samo profesionalni propusti, već da su se mediji svesno uključili u sprovođenje nakaradne državne politike prema kosovskom problemu. Posledica svega toga je da građani Srbije ne znaju ni uzroke, niti mogu da prepoznaju eventualne posledice kosovskih dešavanja, a najčešće do njih, osim alternativnim putem, ne dopiru najelementarnije informacije o tamošnjim zbivanjima.

Zastrašujuće je i to što retorika i leksika medijskih priloga podseća na devedesete, opet se recimo govori o “golorukom narodu”, a vesti su počesto svojevrsni oksimoroni, koji podsećaju na zloglasne izveštaje sa ratišta na prostoru bivše Jugoslavije.

Ukoliko problem eskalira, ovdašnji mediji i njihovi izveštači sa Kosova snosiće veliku odgovornost za to, a opravdanje da su radili pod političkim pritiskom ih nikako neće abolirati.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email