Akcija Stop korupciji u 25 gradova Srbije

Neformalna mreža omladinskih organizacija civilnog društva Antikriminalna akcija sutrašnjom protestnom šetnjom u 25 gradova Srbije počeće kampanju "Stop korupciji", kojom želi da poruči da su mladi svesni tog problema i spremni da na njega ukažu.

15. Sep 2011

Reading Time: 2 minutes

Neformalna mreža omladinskih organizacija civilnog društva Antikriminalna akcija sutrašnjom protestnom šetnjom u 25 gradova Srbije počeće kampanju “Stop korupciji”, kojom želi da poruči da su mladi svesni tog problema i spremni da na njega ukažu.

“Želimo da poručimo da su mladi i svi građani koji budu učestvovali u protestima svesni ovog problema i da je krajnje vreme da on počne da se rešava”, rekla je na konferenciji za novinare organizatorka akcije u Novom Sadu Ana Jovičić.

Ona je dodala da će akcija u svim gradovima simbolično početi u pet do 12, a pozvani su i predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti, kao i direktori javnih preduzeća.

Gradski ombudsman Novog Sada Aleksandar Grujić rekao je da prema izveštajima Evropske komisije korupcija u Srbiji raste i da su najkorumpiraniji carina, zdravstvo, školstvo.

On je dodao da je na lokalnom nivou u Novom Sadu situacija veoma slična i da su najkorumpiraniji zdravstvo, državna uprava i inspekcijski organi. Grujić je kazao da je gradski ombudsman primio manje od 10 pritužbi u toku ove godine.

“Korupcija je oblast protiv koje se veoma teško boriti. Teško je dokazati korupciju, jer ni davalac ni primalac nije voljan da je prijavi zbog krivične odgovornosti”, rekao je Grujić.

Generalni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da mediji u Srbiji i Vojvodini ne obavljaju dobro svoj posao kontrolora i korektiva vlasti, jer su oni “danas u rukama vlasti kao instrumenti političke borbe”.

“Mali slučajevi korupcije se pojavljuju u medijima, ali oni veliki u kojima je akter i sama vlast nikada, jer su pojedini mediji danas postali instrumenti kojima vlast upravlja u cilju političke borbe”, rekao je Sejdinović.

On je kazao da je, osim umešanosti vlasti u medijski sadržaj, problem i nedovoljna obučenost novinara za istraživanje korupcije, kao i nedostatak novca.

“Istraživačko novinarstvo u Srbiji je na niskom nivou jer je potrebno mnogo novca i puno vremena za istraživanje jedne teme, a novinari danas nemaju mogućnosti da se mesecima posvete samo jednom projektu”, dodao je Sejdinović.

Protestne aktivnosti širom Srbije organizuje Antikriminalna akcija u okviru projekta “Omladinski kamp za zakonitost”, a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email