GV traži da se hitno pronađu napadači na Islamsku versku zajednicu i Crnogorski kulturni centar

Inicijativa vojvođanskih nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" najoštrije osuđuje napad na Islamsku versku zajednicu u Novom Sadu, koji se desio sinoć, kao i kamenovanje Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu, koje se dogodilo u noći između subote i nedelja (30. i 31. juli). Tražimo od policije i istražnih organa da najhitnije reaguju i pronađu izvršioce ovih krivičnih dela.

02. Aug 2011

Reading Time: < 1 minute

Inicijativa vojvođanskih nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” najoštrije osuđuje napad na Islamsku versku zajednicu u Novom Sadu, koji se desio sinoć, kao i kamenovanje Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu, koje se dogodilo u noći između subote i nedelja (30. i 31. juli). Tražimo od policije i istražnih organa da najhitnije reaguju i pronađu izvršioce ovih krivičnih dela.

“Građanska Vojvodina” podseća da su se obe institucije već nalazile na udaru ekstremista, a da izvršioci ranijih ataka nikada nisu otkriveni.

“Građanska Vojvodina” smatra da ovi napadi svedoče o nameri ekstremnih nacionalističkih krugova da, po scenariju iz 2004. godine, zbivanja na Kosovu iskoriste za širenje nacionalističke histerije, kampanju straha i napade ne pripadnike nacionalnih manjina na teritoriji Vojvodine. Za razliku od 2004. godine, ovog puta država bi morala da stane na put esktremističkim huliganima i njihovim političkim sponzorima u bolesnim namerama da svoju poraženu šovinističku politiku pokušaju sprovesti na tlu multietničke i multikonfesionalne Vojvodine.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva
Centar za regionalizam
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Građanski fond “Panonija”
Otvoreni licej Sombor
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email