Promocija filmova “Dijalozi vojvođanskih kultura”

U ponedeljak 30. maja 2011. godine, u Medija centru NDNV-a, u Novom Sadu, organizovana je javna projekciju filmova nastalih tokom realizacije projekta “Dijalozi vojvođanskih kultura”.

28. May 2011

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Beomedija marketing, u saradnji sa produkcijskom kućom “Tušta i tma” iz Novog Sada u ponedeljak  30. maja 2011. godine organizovali su, u Medija centru NDNV-a, javnu projekciju filmova nastalih tokom realizacije projekta “Dijalozi vojvođanskih kultura”.

Projekat “Dijalozi vojvođanskih kultura” i pet dokumentarnih filmova nastali u okviru projekta bave se temama koje su od velikog značaja za Vojvodinu, kao što su male verske zajdnice, domicilno i raseljeno stanovništvo, položaj LGBT zajednica, readmisija i odnos manjinskog i većinskog stanovništva.

Film “Život pored” govori o životu Srba i Mađara u mestu Temerin nadomak Novog Sada. Autor filma je u razgovoru sa ljudima iz tog grada došao do zaključka da postoji visoki stepen podeljeneosti na nacionalnoj osnovi među njegovim meštanima. Grafiti mržnje i tuče nisu retkost, a mladi izlaske provode u odvojenim kafićima.

Svetla tačka Temerina je muzika i takozvana “Peđina šupa”, mesto koje spaja mlade svih nacija i koji uz svirku i koncerte ne primećuju razlike i nemaju predrasude.

Autor filma je Dalibor Stupar.

Film “Koga volimo” dotiče temu života LGBT populacije u Srbiji i Vojvodini. Kroz lične priče sagovornika o svojim vezama, autorka emisije pokazuje da biti gej ili lezbejka u Srbiji dans nije fenomen, nego za neke način života, do duše komplikovanog života…

Oni kroz svoje intimne priče dočaravaju koji su to problemi, bilo emocionalne ili neke druge vrste, sa kojima se suočavaju živeći među ljudima koji ih diskriminišu zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Film govori i o teškim temama kao što su neslaganje porodice i izopštavanje iz normalnog toka života jednog pojedinca. A na gledaocima je da zaključe da li ima osnove za bilo kakvu vrstu diskriminisanja ovih sasvim običnih ljudi.
Autorka filma je Jelena Anđelovski.

Javna projekcija filmova u NDNV-u je predpremijera, a svih pet filmova biće premijerno prikazani na Radio Televiziji Vojvodine. O terminima premijernih prikazivanja ćemo vas naknadno obavestiti.

Projekat „Dijalozi vojvođanskih kultura“ finansira Evropska unija kroz Medijski fond u okviru evropskih integracija, kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji, a realizuje BBC World Service Trust.

NDNV

 

 

Print Friendly, PDF & Email