NUNS i NDNV najoštrije protestuju zbog napada na urednika i snimatelja RTV OK

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zb

19. May 2011

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog fizičkog i verbalnog napada funkcionera Srpske napredne stranke Zorana Savanova i grupe izgrednika na direktora i glavnog i odgovornog urednika RTV Kovačica Gojka Vukadina i njegovog saradnika kamermana Danijala Hajka u Kovačici. Zahtevamo od MUP-a Kovačica da hitno reaguje po prijavi koju je Vukadin podneo protiv nasilnika i da odmah obavesti javnost o merama koju su preduzeli. Takođe, zahtevamo od pravosudnih organa da Savanova i izgrednike najoštrije kazne i da uzmu u obzir da je Savanov već ranije odgovarao zbog napada na novinara.

NUNS i NDNV ukazuju na to da je 14. maja predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Kovačica Zoran Savanov sa grupom saradnika, u vidno alkoholisanom stanju, u mučnoj atmosferi, prvobitno upućivao najodvratnije uvrede i provokacije Vukadinu i kamermanu Hajku, a potom na Vukadina i fizički nasrnuo, vređajući ga uz pljuvačke i pretnje, gurajući ga i udarajući. Nažalost, niko od prisutnih Vukadinu nije pružio pomoć, a grupa oko Savanova je urlicima pružala podršku nasilniku. Vukadin i Hajko su u tom trenutku bili na profesionalnom zadatku, odnosno izveštavali su sa manifestacije “Gulašijada” u Kovačici.

Zoran Savanov je inače odranije poznat po svom nasilničkom ponašanju i već je odgovarao zbog napada za prebijanje jednog novinara Radija Kovačica.

NUNS i NDNV još jednom upozoravaju MUP Srbije, ali i sve državne organe, da su napadi na novinare postali uobičajeni i da su oni posledica jezivih poruka koju država i pravosuđe šalju javnosti, a koja glasi da je novinare moguće prebijati i vređati bez kazne ili uz minimalne sankcije.

Pozivamo kolege na međusobnu solidarnost u ovim za novinare teškim vremenima, i molimo vas da izveštavate o ovom i drugim slučajevima zlostavljanja novinara. Ukoliko država nije u stanju da nas zaštiti, potrebno je u pomoć pozvati širu javnost i ukazati na probleme sa kojima se susrećemo u našem svakodnevnom radu.

NUNS i NDNV

Print Friendly, PDF & Email