Seminar MITOVI I ČINJENICI O EU

Radionica MITOVI I ČINJENICI O EU održana je u ponedeljak 4. aprila 2011. godine sa početkom u 17 časova u Medija centru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I sprat) u Novom Sadu.

01. Apr 2011

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizovali su jednodnevnu radionicu za novinare pod nazivom

MITOVI I ČINJENICI O EU

Radionica je održana  u ponedeljak 4. aprila 2011. godine sa  početkom u 17 časova u Medija centru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I sprat) u Novom Sadu.

Radionica Mitovi i činjenice o EU ponudila je obilje zanimljivih informacija i vežbi posle kojih su novinari na novi način razmišljali o ovoj temi, ali i značaju koji mediji imaju u približavanju ove teme običnim građanima. Radionica je razjasnila nedoumice koje su novinari do sada imali prilikom rada i dala sugestije o tome kako postupati u budućnosti.

Istraživanja su pokazala da se o EU u našim medijima uglavnom izveštava o  protokolarnim razgovorima raznih zvaničnika, deklaracijama, pregovorima itd.  a da nedostaje raznovrsnost u izveštavanju o EU integracijama na polju funkcionisanja zdravstvenog i penzionog sistema, o efikasnosti pravosuđa, bezbednosti u saobraćaju, zaštiti dece i starih, zaštiti životne sredine itd. Neznanje vrlo lako rađa predrasude i stereotipi, pa iz tog razloga u našem društvu su oni veoma prisutni po pitanju EU. U stvaranju stereotipa o EU u našoj zemlji veliku ulogu ulogu imaju i mediji.

Radionica Mitovi i činjenice o EU pomogla je učesnicima da:

  • na ispravan način pristupaju temama koje obrađuju
  • nađu relevantne izvore za date teme
  • proveriti određene informacije

Radionicu je vodila Ivana Đurić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije u kojoj je najveći deo vremena angažovana kao načelnica odeljenja za informisanje javnosti i obuku o evropskim integracijama. Ivana Đurić radila je i kao savetnica za medije potpredsednika Savezne vlade za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije i Saveznog ministra pravde. U prethodnom profesionalnom životu 4 godine bila je novinarka. Po struci diplomirana pravnica.

Print Friendly, PDF & Email