NUNS i NDNV: Odustanite od tužbe, gospodine Bjelajac!

NUNS i NDNV najoštrije osuđuju pretnje sudskim postupcima i basnoslovnim odštetnim zahtevima upućene Radiju 021 od strane direktora novosadskog JKP "Vodovod i kanalizacija" Branka Bjelajca

01. Apr 2011

Reading Time: < 1 minute
NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije) i NDNV (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) najoštrije osuđuju pretnje sudskim postupcima i basnoslovnim odštetnim zahtevima upućene Radiju 021 od strane direktora novosadskog JKP “Vodovod i kanalizacija” Branka Bjelajca, jer smatramo da je u pitanju potpuno neprihvatljiv pritisak na medije i slobodu izražavanja.
Posebno izražavamo čuđenje što se najavljena tužba odnosi na komentare posetilaca na sajtu Radija 021, od kojih se neki pozivaju na izveštaje Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
NUNS i NDNV podsećaju da je direktor Bjelajac imao pravo da demantuje navode koji su se pojavili na sajtu, ali da to nije učinio. Postavlja se pitanje na osnovu čega je odredio vrednost odštete od milion dinara, ukoliko to nije bilo u cilju zastrašivanja medija i novinara.
NUNS i NDNV pozivaju gospodina Bjelajca da odustane od najavljene tužbe i da koristi pravo na demanti, a takođe pozivamo sve političare i nosioce javnih funkcija da ne vrše sudski pritisak na medije i novinare, već da obezbede potpuni i funkcionalni pristup svim informacijama od javnog značaja kao i da unaprede odnose sa medijima, a ne da ih doživljavaju kao neprijatelje.
NUNS i NDNV
Print Friendly, PDF & Email