Decentralizacija – aktuelni trenutak, perspektive, šanse, prepreke i uloga medija

Okrugli sto Decentralizacija – aktuelni trenutak, perspektive, šanse, prepreke i uloga medija održan je u Skupštini AP Vojvodine, Sala 1, 14. aprila 2011. godine sa početkom u 12 časova u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine

14. Apr 2011

Reading Time: 2 minutes

U kojoj je meri decentralizacija neophodan uslov za EU integracije, a u kojoj je proces koji je neophodan radi unutrašnjih prilika u Srbiji? Da li centralizam sputava društveni i ekonomski razvoj i da li zaista postoji politicka volja da se proces decentralizacije suštinski sprovede? Zašto se o decentralizaciji prica pred izbore, a potom cuti? Koliko gradani prepoznaju važnost ovog procesa u ispunjanjavanju vlastitih interesa? U kojoj ce meri decentralizacija uticati na razvoj konkurentnosti u lokalnim samoupravama i regionima? Da li postoji realna opasnost od “lokalnih mocnika” u decentralizovanim sistemima ili su “lokalni mocnici” posledica delegiranja moci u centralizovanom sistemu? Da li je decentralizovani sistem skuplji ili jeftiniji za državu, odnosno da li on približava vlast gradana? Da li je tacna tvrdnja da centralizovani sistemi predstavljaju “usko grlo u odlucivanju”, a da odluke koje se donose u centrima nemaju dodir sa stvarnošcu? Kakva su iskustva Vojvodine u procesu decentralizacije?

Ovo su pitanja koja su bila tretirana na okruglom stolu Decentralizacija – aktuelni trenutak, perspektive, šanse, prepreke i uloga medija u organizaciji Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Srbiji. Okrugli sto održan je u Skupštini AP Vojvodine, Sala 1, 14. aprila 2011. godine sa početkom u 12 časova.

Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije u Srbiji održao je pozdravnu reč, a moderator skupa Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV predstavio je upoznao je prisutne sa panelistima: Maja Sedlarević, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, Ana Tomanova Makanova, potpredsednica Vlade Vojvodine, Tomislav Stantić, pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju, Nataša Čorbić, direktorka Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije, Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Na skupu posebna pažnja bila je posvećena i medijskom izveštavanju o procesu decentralizacije, jer je u pitanju proces kojeg prati konfuzija u javnosti, i samim tim proces koji je pogodan za različite oblike manipulacije od strane političkih i drugih elita.

Prema ne tako davno objavljenom istraživanju BBC-a, mediji u Srbiji u izveštavanju o evropskim integracijama, među kojima je i proces decentralizacije, malo pažnje posvećuju temama koje utiču na svakodnevni život građana. Oni uglavnom prenose izjave političara i prate zvanične sastanke. Građani se, kako veli ovo istraživanje, žale da mediji “stalno vrte iste priče i iste ljude”, a da ne objašnjavaju ono što se dešava i kako to utiče na život ljudi. Činjenica je da građani ne razumeju kako se pitanje evropskih integracija, među kojima važno mesto zauzima decentralizacija odnosi na njihov život, za šta svakako veliku odgovornost snose sami mediji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine projektom “Mediji i decentralizacija”, u okviru kojeg je održan ovaj okrugli sto, želelo je da podigne kvalitet prisutnosti teme decentralizacije u javnosti i da potpomogne uspostavljanju dijaloga između glavnih aktera u rešavanju ovog važnog političkog i društvenog pitanja.

Print Friendly, PDF & Email