NUNS i NDNV: Rešite krizu u radio Somboru

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas od Ministarstva kulture, pokrajinske vlasti i somborskih gradskih vlasti da "napokon" reše pitanje višegodišnje agonije Radio Sombora, kako bi taj radio, koji emituje program na četiri jezika, opstao.

02. Mar 2011

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas od Ministarstva kulture, pokrajinske vlasti i somborskih gradskih vlasti da “napokon” reše pitanje višegodišnje agonije Radio Sombora, kako bi taj radio, koji emituje program na četiri jezika, opstao.
NUNS i NDNV su podsetili da Radio Sombor, koji ima regionalnu frekvenciju, od 25. februara ne emituje program jer mu je isključena električna energija, zbog dugovanja.
Ta dva novinarska udruženja optužila su državne organe da su svojim lošim činjenjem ili nečinjenjem doprineli agoniji ovog medija.
Udruženja su podsetila da je Radio Sombor neuspešno privatizovan 2007. godine, nakon čega je privatizacija poništena.
“Od tada pa do danas ovaj medij se nalazi u finansijskom i pravnom vakuumu, a zaposleni već godinu dana ne primaju lični dohodak. Akcije su prvo vraćene u Akcijski fond, a od prošle godine akcijama
raspolaže Agencija za privatizaciju”, navodi se u saopštenju.
NUNS i NDVN zatražili su od nadležnih da javno saopšte da li imaju ikakav plan kako će se rešiti kriza u Radio Somboru, kao i u ukupno 18 medija u kojima je poništena privatizacija.
Udruženja su ocenila da je primer Radio Sombora još jedan dokaz da država mora što pre usvojiti medijsku strategiju i jednom zauvek ukloniti haos u medijskoj sferi, koji ne pogoduje niti medijima niti
građanima.
“Postavljamo još jednom pitanje: kome odgovaraju slabi mediji, koji ne mogu da vrše svoju društvenu funkciji, i da li je u pitanju dirigovani haos?”, piše u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email