GV: Skandalozan napad akademika na krhku demokratiju

Inicijativa nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” smatra da je “odbrana lika i dela” Vojislava Koštunice, koju su prezentovali trojica akademika - Kosta Čavoški, Dobrica Ćosić i Matija Bećković - zapravo skandalozan napad na krhku demokratiju u Srbiji, na medije, slobodu izražavanja, pravosudne organe, i na sve vrednosti na kojima počiva savremena civilizacija.

15. Mar 2011

Reading Time: 2 minutes

Inicijativa nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” smatra da je “odbrana lika i dela” Vojislava Koštunice, koju su prezentovali trojica akademika – Kosta Čavoški, Dobrica Ćosić i Matija Bećković – zapravo skandalozan napad na krhku demokratiju u Srbiji, na medije, slobodu izražavanja, pravosudne organe, i na sve vrednosti na kojima počiva savremena civilizacija.

Nastup akademika je ujedno i podstrek ekstremističkim grupama da nastave sa svojim “radom” na proganjanju svih onih čije delovanje nije u skladu sa agresivnom nacionalističkom politikom, koju personifikuju upravo ovi akademici i njihov štićenik.

Politika, čiji su oni dobrim delom tvorci, doživela je niz katastrofalnih poraza u nedavnoj prošlosti, ali ona i dalje nastavlja da uništava živote građana Srbije. “Vrednosti” te politike štite oni koji su finansijski ili na drugi način profitirali tokom ratnih zbivanja i  izolacije zemlje. Teško da bi u drugačijoj Srbiji ovi ljudi predstavljali bilo kakvu elitu, a kamoli da bi bili proglašavani za „nacionalne veličine”.

Svaki od ove trojice akademika dao je svoj rečiti doprinos toj politici ubijanja i ratnih razaranja tokom devedesetih godina prošloga veka. Zbog toga njihova odbrana Vojislava Koštunice ujedno predstavlja i manifestaciju nečiste savesti. Akademici kao da se plaše da dolazi vreme da se preispita i njihova – ako ne krivična – ono bar moralna odgovornost za ono što su činili u nedavnoj prošlosti.

Ili, po onoj narodnoj: postavlja se pitanje da li će pravosudni organi Srbije, ako prikupe hrabrosti da i zaista preispitaju političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića, terajući zeca – isterati i lisicu! Uostalom, kao što u svakoj prilici naglašavaju „legalisti”, u Srbiji niko ne sme da bude iznad zakona.

“Građanska Vojvodina” ne želi da veruje da će pravosudni organi posle “intervencije” akademika odustati od saslušanja Vojislava Koštunice u procesu preispitivanja političke pozadine ubistva premijera Đinđića. Ako se to desi, to bi bio još jedan užasan poraz Srbije, prava i pravde.

GRAĐANSKA VOJVODINA

Gradjansku Vojvodinu čine:

  • Nezavisno društvo novinara Vojvodine
  • Centar za razvoj civilnog društva
  • Centar za regionalizam
  • Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
  • Građanski fond „Panonija“
  • Građanska akcija Pančevo
  • Zelena mreža Vojvodine
  • Otvoreni licej Sombor
Print Friendly, PDF & Email