Građanska Vojvodina o hapšenju Jovana Divjaka: Progon za unutrašnje potrebe

Povodom hapšenja sarajevskog generala Jovana Divjaka, "Građanska Vojvodina" upozorava da raspisivanje poternica za građanima drugih država Srbija koristi za unutrašnja politička pitanja, želeći da minimizuje svoju ulogu u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Već više puta je pokazano da vlasti Srbije podižu ovakve poternice bez bilo kakvih dokaza i da tim poternicama nije cilj procesuiranje ratnih zločina, već da su proizvod političke odluke da na medijskom i simboličkom planu relativizuje našu sramotnu nedavnu prošlost.

04. Mar 2011

Reading Time: 2 minutes

Povodom hapšenja sarajevskog generala Jovana Divjaka, “Građanska Vojvodina” upozorava da raspisivanje poternica za građanima drugih država Srbija koristi za unutrašnja politička pitanja, želeći da minimizuje svoju ulogu u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Već više puta je pokazano da vlasti Srbije podižu ovakve poternice bez bilo kakvih dokaza i da tim poternicama nije cilj procesuiranje ratnih zločina, već da su proizvod političke odluke da na medijskom i simboličkom planu relativizuje našu sramotnu nedavnu prošlost.

Posebno gorak utisak ostavlja činjenica da se na udaru srbijanske političko-pravne samovolje sada našao čovek koji je jedan od simbola otpora grada koji je bio ubijan tokom četiri godine opsade. Podsećamo da je tokom opsade na Sarajevo dnevno ispaljivano više od 300 projektila, a da je tokom opsade poginulo više od 11.000 ljudi,  među kojima više od 1.500 dece, dok je 50.000 građana Sarajeva delimično i teško ranjeno. Takođe, podsećamo da je general Divjak jedan od onih koji su se godinama zalagali za građanske vrednosti i multinacionalnu BiH, a izgleda da vlastima u Srbiji upravo takvi posebno smetaju.

Umesto da se država Srbija napokon suoči sa svojom agresivnom i ubilačkom politikom iz devedesetih godina, ona praktično sada istu politiku pokušava da sprovodi “mirnim sredstvima”, nanoseći ne samo štetu građanima drugih država nego i samoj sebi i odašiljući poruke svetu o svojoj neozbiljnosti i odlučnosti da suštinski ne promeni politiku prema susedima.

Takođe, očigledno je da kroz ove poternice vlasti Srbije pokušavaju da prikriju vlastitu nesposobnost da uhapse i Haškom tribunalu izruči Ratka Mladića i Gorana Hadžića, uprkos postojanju brojnih dokaza da su haški begunci u dugačkom periodu uživali zaštitu države Srbije.

Gradjanska Vojvodina

Gradjansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva
Centar za regionalizam
Helsinški odbor za ljudska prava, Beograd-Novi Sad
Građanski fond “Panonija”
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine
Otvoreni licej Sombor

Print Friendly, PDF & Email