NUNS i NDNV osuđuju nasilje nad novinarima u Kuli

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju današ

16. Feb 2011

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju današnje nasilje nad novinarima koje se desilo tokom zasedanja Skupštine opštine Kula. Novinari su, uz primenu fizičke sile, izbačeni sa sednice, a potom privedeni u policiju, pod optužbom da su remetili javni red i mir. Izveštači su, inače, mirno sedeli na sednici i ni na koji način nisu remetili njen rad.

Incident se ponovio i sa novinarima koji su kasnije došli u lokalni parlament: obezbeđenje je nasrnulo i na njih i, uz primenu fizičke sile i pretnje, izguralo ih napolje.

Sve to se dešavalo u prisustvu celokupnog lokalnog rukovodstva i odbornika.

Kao razlog za nasilno sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao opštinari navode da nisu imali akreditacije. U pitanju su novinari koji godinama redovno izveštavaju iz ove skupštine i koji su dobili uredan poziv za današnju sednicu.

Pre mesec dana usvojen je drakonski „Pravilnik o načinu i obezbeđivanju javnosti rada na sednicama Skupštine opštine Kula i radnih tela“, ponižavajući za novinare i novinarsku profesiju, koji suštinski onemogućava javnost rada lokalne samouprave. Očigledno je da je cilj tog pravilnika da proceduralno spreči transparentnost rada.

Podsećamo da je sličan pravilnik prošle godine usvojen i u Kragujevcu, ali da je izmenjen posle intervencije novinarskih udruženja. Slične akte najavile su i neke druge lokalne vlasti, pa se može govoriti o tendenciji vlastodržaca da spreče javnost rada lokalnih institucija.

NUNS i NDNV zahtevaju od nadležnih organa da kazne napadače na novinare, a o ovom drastičnom kršenju slobode izražavanja obavestićemo i državne institucije i međunarodne organizacije.

Beograd, Novi Sad, 16. februara 2011.

Print Friendly, PDF & Email