Zaustavite pirateriju!

Plansko uništavanje medija, slučaj Panda radio Nezavisno društvo novinara Vojvodine ponovo skreće pažnju domaćoj i

13. Jun 2010

Reading Time: 2 minutes

Plansko uništavanje medija, slučaj Panda radio

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ponovo skreće pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da dve godine od dodela poslednjih dozvola za emitovanje programa, u Srbiji, posebno u Vojvodini, i dalje deluju nelegalni emiteri koji ozbiljno ugrožavaju medije i celokupno medijsko tržište. Prema poslednjim istraživanjima, broj nelegalnih emitera se povećava, što jasno govori ili o nespremnosti ili o nesposobnosti državnih organa i nadležnih agencija da se suoče sa ovim ozbiljnim problemom.

Nelegalni emiteri ne samo da prave nelojalnu konkurenciju legalnim emiterima kroz smešnu jeftinu reklamnu ponudu, već se dešava i to da piratske stanice emituju program na istoj frekvenciji kao legalni emiteri, čime im potpuno onemogućavaju rad. Time pirati čine i krivično delo iz člana 149. Krivičnog zakonika, koje se inače goni po službenoj dužnosti. Treba podsetiti da legalni emiteri izdvajaju značajna sredstva za plaćanje tantijema Republičkoj radiodifuznoj agenciji, RATEL-u i agencijama koje nominalno zastupaju vlasnike autorskih prava. Ali, nisu na udaru samo legalni radio-emiteri već svi mediji, s obzirom na to da dobar deo marketinškog kolača završava u rukama pirata.

Kao jedan od najdrastičnijih primera potpune deregulacije medijskog tržišta i potpunog odsustva sluha za probleme piratskog emitovanja programa, navodimo slučaj Panda radija iz Kanjiže, na čijoj legalnoj frekvenciji nelegalno program emituju čak dve piratske radio-stanice. Vlasnik ove stanice je uputio čak 67 dopisa raznim nadležnim državnim organima, u kojima ih je upoznao sa situacijom i problemima sa kojima se suočava ovaj medij, ali do sada nije dobio niti jedan zvaničan odgovor. Ovaj problem konstatovala je i ekipa RRA, koja je bila na terenu, ali ništa po tom pitanju nije poduzela. Panda radio već dve godine bije bitku za opstanak, ali nailazi jedino na ciničnu aroganciju nadležnih.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine poziva Republičku radiodifuzna agenciju, RATEL i Ministarstvo unutrašnjih poslova da podhitno zaustave rad piratskih stanica i obezbede uslove za opstanak legalnih emitera, od kojih se mnogi nalaze pred gašenjem. Više od 70 odsto medija u Vojvodini nalazi se pred stečajem, a tome su doprinele upravo one institucije koje su trebale da im omoguće nesmetan rad, za šta, na kraju, od tih medija uzimaju značajne novce.

NDNV ima razloga da sumnja da nečinjenje države u slučaju piratskih emitera predstavlja deo svojevrsne strategije, čiji je konačni cilj – uništavanje medija, koji u normalnim državama imaju funkciju korektiva vlasti i političke klase. NDNV ne prihvata niti jedan argument koje agencije iznose u smislu da nisu u mogućnosti da reše ovaj problem. Čak i ako je to tačno, najmanje što mogu da urade članovi saveta ili upravnih odbora ovih institucija jeste – da podnesu ostavke iz moralnih razloga, s obzirom na to da su posledice njihovog (ne)rada – katastrofalne!

Print Friendly, PDF & Email