Utvrditi odgovornosti službenika vlade

Šest nevladinih organizacija pozvalo je danas premijera Srbije Vojislava Koštunicu da pokrene postupak za utvrđiva

12. Sep 2007

Reading Time: < 1 minute

Šest nevladinih organizacija pozvalo je danas premijera Srbije Vojislava Koštunicu da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti svog savetnika Aleksandra Simića i državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo Dušana Prorokovića. Fond za humanitarno pravo saopštio je danas da se odgovornost Simića i Prorokovića traži zbog “njihovog nepristojnog, bahatog i ratno-huškačkog govora u vezi sa Kosovom i Crnom Gorom”.
Poziv su, osim Fonda za Humanitarno pravo, uputili i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava. Te organizacije pozvale su i predsednika Srbije Borisa Tadića da “pokaže više odlučnosti u obavljanju najvažnijeg predsedničkog zadatka – da štiti ugled države i njenih građana i da zatraži od vlade da ukloni službenike koji svojim nepristojnim, ružnim i ratno-huškačkim jezikom nanose veliku štetu svojoj zemlji i građanima Srbije”. “Svojim javnim nastupom, pomenuti državni službenici predstavljaju ozbiljnu pretnju društvenoj potrebi da Srbija prekine da štiti nasleđe Slobodana Miloševića i konačno se opredeli za izgradnju vladavine prava i odgovornih institucija”, dodaje se u saopštenju.
U saopštenju se navodi da je time što je “sebi dao za pravo da u ime Srbije i građana Srbije ocenjuje da se Crna Gora ‘još nije kvalifikovala za civilizacijski nivo’ Simić nedvosmisleno pokazao da nema viziju Srbije kao pristojnog društva i dobrog suseda, i utoliko njemu nije mesto na javnoj sceni Srbije”.”Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, Dušan Proroković je otvoreno pokazao, posebno u intervjuu za ‘International Herald Tribune’, da u pogledu rešenja statusa Kosova ima isti pristup kao Slobodan Milošević i političke i vojno-policijske elite koje su Srbiju dovele u situaciju da bude bombardovana i izolovana iz međunardone zajednice”, ocenjuje se u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email