Uskoro odluka o optužnici

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović izjavio je danas da bi uskoro trebalo da bude donet

06. Sep 2007

Reading Time: < 1 minute

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović izjavio je danas da bi uskoro trebalo da bude doneta konačna odluka o eventualnoj optužnici za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. “Dosta je urađeno, ali ne znači da će biti podignuta optužnica, to ne mogu da prejudiciram”, rekao je Radovanović na prvoj konferenciji za novinare od kako je odlukom Visokog saveta pravosuđa postavljen na tu funkciju. Upitan o pozadini ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, Radovanović je rekao da će “biti rešena, ako je ima”. On nije mogao da komentariše ukidanje pritvora nekadašnjem okružnom tužiocu Beograda Radetu Terziću, jer, kako je pojasnio, o tome nije obavešten.
Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca najavio je i da će uskoro doneti odluku o imenovanju novog okružnog tužioca Beograda, a dodao je i da je u toku preispitivanje rada pojedinih tužilaca. Radovanović je ukazao da Ministarstvo pravde intenzivno radi na nacrtu zakona o poreklu novca, ocenivši da će Srbija uskoro dobiti potpuno nov i moderan zakon. “Potrebno je što hitnije usvojiti taj revolucionarni zakon, možda i sa nedostacima, a kasnije se može i doterivati”, rekao je Radovanović. Prema njegovim rečima prioritet tužilaštva su krivične prijave za zloupotrebe u EPS-u, kao i slučaj preduzeća “Sartid”.
Radovanović je najavio promene u tužilačkoj organizaciji, otvaranje novih odeljenja, kao i kancelarije za odnose sa medijima, koju će voditi bivši portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić. “U planu je povećanje efikasnosti i ažurnosti tužilaštva, a to podrazumeva povišen stepen odgovornosti svih nosilaca tužilačke funkcije. Neće biti opraštanja za nerad, neažurnost i nezakonitost”, rekao je on.

Print Friendly, PDF & Email