Traže informacije o bombardovanju RTS-a

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava u Srbiji zatražili su danas od Ministarstva odbrane kopije dokumen

11. Sep 2007

Reading Time: < 1 minute

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava u Srbiji zatražili su danas od Ministarstva odbrane kopije dokumenata o razgovorima pilota NATO uoči bombardovanja zgrade Radio televizije Srbije (RTS). Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor, Komitet pravnika i Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacija Žene u crnom i Centar za kulturnu dekontaminaciju, zatražili su kopije dokumenata, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Demanti Ministarstva odbrane o postojanju te dokumentacije, neodgovoran je i neuverljiv, ocenjuje se u zahtevu i navodi da javnost ima opravdan i zakonom legitimni interes za objavljivanje tih informacija i istinu o tom događaju. “Prikrivanjem tih informacija, trajno se zatvara i pitanje neodgovornog i protivzakonitog postupanja tadašnjih državnih organa i najviših funkcionera javne vlasti koja su rezultirala fatalnim i teškim posledicama po radnike RTS-a”, napominje se u saopštenju.
U zahtevu se navodi da Ministarstvo odbrane poseduje dokumenta od 2. i 10. avgusta 2001. godine u kojima se nalaze informacije o transkriptima presretnutih razgovora pilota aviona NATO uoči bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije. Ti dokumenti, kao i dve službene beleške o tom događaju, bili su u posedu vojnog tužioca Đorđa Trifunovića pri komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i zamenika vojnog ratnog tužioca pri komandi Prve armije Milana Radosavljevića, ističe se u zahtevu.

Print Friendly, PDF & Email