Suprotstaviti se neonacistima

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je danas sve “iskrene antifašiste” da se “

14. Sep 2007

Reading Time: < 1 minute

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je danas sve “iskrene antifašiste” da se “samoorganizuju” i pruže otpor najavljenom neonacističkom mitingu 7. oktobra. “Ako državne strukture nemaju volje da spreče nacističko divljanje u Novom Sadu, dužnost je svih građana da stanu u odbranu svog grada i da kažu jednom zauvek: ‘Neće proći'”, navodi se u saopštenju. Ta organizacija je upozorila da su među govornicima koji su najavljeni za taj dan neonacisti iz Srbije, Grčke i Rumunije. “Smatramo da je nacističko okupljanje sramota za Novi Sad i da predstavlja udar na antifašističku i slobodarsku tradiciju srpske Atine”, navodi se u saopštenju.
Kako je ranije javio Radio 021, pripadnici neonacističkih organizacija u Srbiji planiraju da 7. oktobra u Novom Sadu održe skup pod nazivom “Srpski marš – marš za jedinstvo Srbije”. Na nekoliko neonacističkih i desničarskih sajtova postavljen je poziv za to okupljanje, kao i savet kako da dođu u Novi Sad i šta da ponesu. U pozivu se navodi da se marš organizuje kao protest protiv cepanja Srbije i protiv svih oblika “autonomaštva, separatizma, sektašenja i podela”.
Radio 021 je javio i da se skup organizuje na dan rođenja jednog od vođa nacističkog Trećeg rajha Hajnriha Himlera, komandanta Gestapoa i SS-a.

Print Friendly, PDF & Email