Šef VAC-a oslobođen optužbi

Šef medijskog koncerna VAC Bodo Hombah oslobođen je optužbi da mu je, dok je bio član nemačke vlade, kuću u Milhajmu deli

03. Sep 2007

Reading Time: < 1 minute

Šef medijskog koncerna VAC Bodo Hombah oslobođen je optužbi da mu je, dok je bio član nemačke vlade, kuću u Milhajmu delimično platila građevinska firma Feba, kao i da je kao šef Pakta stabilnosti, pre svega, vodio računa da nemačka privreda ne ostane kratkih rukava u jugoistočnoj Evrope. Danas je pravosnažna postala presuda Zemaljskog suda u Hamburgu kojom je potvrđeno da za navedene optužbe, koje po medijima kolaju od 1999. godine, odnosno 2003. godine, nema nikakvih dokaza. Pravno je tako okončana politička afera koja je započela kratko posle stupanja Hombaha na dužnost šefa ureda saveznog kancelara Gerharda Šredera u ministarskom rangu. VAC, čiji je šef već nekoliko godina Hombah, delimični je vlasnik i beogradskog dnevnog lista “Politika”.
Nedeljnik “Špigel” prvi je 1999. pisao o Hombahovoj vezi sa firmom koja mu je navodno platila izgradnju dela kuće u Milhajmu na Ruru. To je tada čak na sudu porekao, pa naknadno potvrdio šef gradnje u Febi, rekavši da su Hombahu računi umanjeni čak za šestocifrenu sumu. Hombah se sudu u Hamburgu obratio kada ga je 2003. godine, u vreme spora VAC-a sa bečkim izdavačem Mihelom Dihandom oko tiražnog lista “Kronen cajtung”, ovaj u jednom intervjuu optužio ne samo za mahinacije oko kuće, već i da kao šef Pakta stabilnosti favorizuje nemačka preduzeća. Sud u Hamburgu je sada zaključio da su optužbe, kojima je nedostajala čvrsta osnova, bile dovoljne da se u javnosti utiče na smanjenje ugleda Bode Hombaha.
Mediji posle presude hamburškog suda ne smeju više nekažnjeno da pišu da je Hombahova kuća izgrađena uz mahinacije, kao ni da se kao šef Pakta stabilnosti posebno brinuo o nemačkim preduzećima. No, novine iz Hombahove kuće VAC ipak pretpostavljaju, kako piše današnji “Vestfalenpost” da će Hombahova rehabilitacija u medijima svakako dobiti manje prostora, nego što je nekada dato sumnjičenjima.

Print Friendly, PDF & Email