Reklama zabranjena zbog – nepristojnosti

Ministarstvo trgovine i tržišna inspekcija zabranili su reklamu za motorno ulje na kojoj se pojavljuje fotografija b

12. Sep 2007

Reading Time: < 1 minute

Ministarstvo trgovine i tržišna inspekcija zabranili su reklamu za motorno ulje na kojoj se pojavljuje fotografija bebe koja sisa dojku i na kojoj piše “Nema ništa bolje od originala”, uz dodatak bočice sa motornim uljem. U rešenju ministarstva i tržišne inspekcije, u koji je Beta imala uvid, navodi se da ova oglasna poruka kod čitaoca može izazvati asocijaciju koja se može smatrati nepristojnom. Precizira se da je takva oglasna poruka u suprotnosti sa više članova Zakona o oglašavanju.
Kako se objašnjava, tržišna inspekcija postupila je po prijavi roditeljskog portala “Bebac.com”. Taj portal je 29. avgusta javno protestovao zbog “zloupotrebe beba” u reklami za motorno ulje, koja je objavljena u domaćem časopisu za automobilizam “Sat plus”. “Taj spoj nespojivog, ulja za automobile i najnežnijeg ljudskog bića – bebe, predstavlja flagrantno kršenje svih normi i kodeksa koji se tiču zaštite prava deteta i trudnica”, ocenio je Bebac.com u saopštenju.
Časopis “Sat plus” i proizvođač automobilskih ulja Fuks maziva (Fuchs) demantovali su 30. avgusta da su zlouprebili bebe u reklami za motorno ulje. Prema njihovim rečima, radi se o reklami koja je od marta 2006. objavljivana u više časopisa, između ostalog i u nemačkim magazinima, gde je i sedište koncerna Fuks. “Ni u kom slučaju nam nije bila namera da uvredimo ni majke, ni bebe, kao ni sam čin dojenja, a očigledno je da ideja reklame u određenim krugovima nije pravilno shvaćena”, naveli su tada u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email