Privođenje novinara pokušaj pritiska

Ruske vlasti su, pod sumnjom da je pokušao da iznudi novac jednom zvaničniku, privele novinara dnevnika “Nezav

13. Sep 2007

Reading Time: < 1 minute

Ruske vlasti su, pod sumnjom da je pokušao da iznudi novac jednom zvaničniku, privele novinara dnevnika “Nezavisimaja gazeta”, koji taj potez vidi kao pokušaj vlasti da izvrše pritisak na nezavisne medije uoči izbora. Ugledni ruski list “Nezavisimaja gazeta” danas je objavio da je hapšenje novinara “provokacija” vlasti koje pokušavaju da izvrše pritisak na nezavisne medije uoči parlamentarnih izbora u decembru i predsedničkih u martu iduće godine. “Radi se o planiranoj provokaciji koja ima za cilj da izvrši pritisak na nezavisne medije tokom predizborne kampanje”, navodi list.
List je na svojoj internet stranici saopštio da je novinar te kuće, ne navodeći njegovo ime, priveden juče pošto je navodno uhvaćen kako prima novac od jednog zvaničnika ministarstva za poljoprivredu. Istražni organi ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da se privedeni novinar sumnjiči da je pokušao od ruskog zvaničnika da iznudi 30.000 američkih dolara, u mesečnim isplatama. Osumnjičeni je pretio zvaničniku da će objaviti kompromitujuće podatke koje ima o njemu, ukoliko odbije da mu isplati novac, javili su večeras ruski mediji.
Dnevnik “Nezavisimaja gazeta”, međutim, insistira na nevinosti novinara i dodaje da je ruski zvaničnik o kome je reč zapravo ministar za poljoprivredu Aleksej Gordejev. “Nezavisimaja gazeta” je na dan privođenja novinara objavila na naslovnoj stranici priču u koju je kritikovala ministra poljoprivrede zbog neosnovanih predviđanja žetve, kojoj je usledilo povećanje cene pšenice. “Apsurdno je misliti da je objavljivanje ovakvog teksta iznuđivanje… Ukoliko je privođenje novinara pokušaj da se utiče ne uređivačku politiku lista – to je beskorisno”, navodi “Nezavisimaja gazeta”.

Print Friendly, PDF & Email