“Politika” ove godine očekuje profit

– Kompanija „Politika novine i magazini” će ove godine ostvariti dobit od oko milion evra. To će biti prvi put da „Polit

15. Sep 2007

Reading Time: 2 minutes

– Kompanija „Politika novine i magazini” će ove godine ostvariti dobit od oko milion evra. To će biti prvi put da „Politika NM”, od svog osnivanja 2002. godine, posluje pozitivno. Pri tome, finansijski obrt naše kuće iznosiće oko 33 miliona evra – kaže Verner Herić, zamenik generalnog direktora „Politike novine i magazini”.
– Prošle godine zabeležen je gubitak od 2,6 miliona evra. Trend negativnog poslovanja obuzdan je kontrolom novčanih tokova i smanjenjem troškova, dok su prihodi ostali na redovnom nivou – objašnjava Herić.
Pozitivno poslovanje kompanije, kako ukazuje naš sagovornik, otvara vrata za nove projekte i investicije. U planu su ulaganja u modernizaciju štamparije, čiji su kapaciteti maksimalno iskorišćeni. Zatim, zamena svih kompjutera u preduzeću, po modelu koji podrazumeva prodaju postojećih računara i kupovinu novih, putem lizinga. „Politika NM” će biti prvo preduzeće u Srbiji koje na taj način unapređuje osnovna sredstava za rad.
– Ulaganja u modernizaciju ne nalaže samo napredak tehnologije već i obaveza da „Politika”, kao najstarija medijska kuća na Balkanu, zadrži svoj status. Ne samo u ovom delu Evrope već i svetu. Recimo, namera je da „Politika” dobije najsavremeniji redakcijski sistem koji primenjuju sve poznatije novinske kuće u svetu. On omogućava znatno brži i bolji rad na kreiranju novina. Novinari i urednici će zahvaljujući njemu moći unapred da znaju sa kolikim prostorom raspolažu za svaku rubriku i vest, tako da će novine tekstualno i vizuelno biti znato celovitije – govori Verner Herić.
On, kao bivši dopisnik austrijske državne televizije sa naših prostora, smatra da je „Politika” izuzetno kvalitetan dnevni list, sa prepoznatljivim identitetom. Ona se po tome znatno razlikuje od ostalih sličnih proizvoda na tržištu, kao novine koje čitaoce privlače sadržajem, a ne senzacijama i nagradnim igrama.
– List sa stogodišnjom tradicijom ne sme da poklekne sadržajima koji žutoj štampi donose tiraž. „Politika” ima prošlost i budućnost i zbog toga je negovanje njenog kvaliteta apsolutni imperativ. Ona će i ubuduće biti list u kojem svako može da pronađe nešto za sebe i apsolutno veruje redovima koje je pročitao – dodaje zamenik generalnog direktora „Politike novine i magazina”.
Prosečni dnevni prodati tiraž „Politike” od početka godine je oko 80.000 primeraka. To su realni podaci, provereni od strane nezavisne oditorske kuće „ABC Srbija”. Istraživanja ukazuju i da „Politiku” čitaju sve generacije, sa tendencijom rasta među čitaocima srednjih godina – generacije koja gradi poslovnu karijeru.
Za kraj Verner Herić naglašava da je pozitivno poslovanje „Politike novina i magazina” očit dokaz da je kompanija prebrodila finansijske probleme koji su je opterećivali u periodu od 2002. do 2005. godine. VAC je zbog toga morao da obezbedi pomoć u vidu kredita od 15 miliona evra i, kako se očekuje, suvlasnici preduzeća će se uskoro dogovoriti na koji način će biti namiren taj dug. Inače, „Politika NM” je u međuvremenu uspešno servisirala i isplatila kredit Rajfajzen banke u iznosu od 2,5 miliona evra.

Print Friendly, PDF & Email