NUNS više puta dostavljao podatke RRA

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) u više

06. Sep 2007

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) u više navrata dostavljalo podatke iz kojih se vidi da je Radio Fokus kršio zakon i zloupotrebljavao nacionalnu frekvenciju. Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić juče je dao rok od tri dana tom udruženju kako bi “pravno uredili i specifikovali” optužbe protiv Radio Fokusa na osnovu kojih bi Agencija mogla da proceni njihovu osnovanost, to jest zatražio da se upiše kada se dešavalo to za šta NUNS optužuje Fokus i u kom vremenskom intervalu.
Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće navela je u saopštenju da je to udruženje 12. februara dostavilo dopis RRA, koji je zasnovan na jednomesečnom praćenju rada više medija u predizbornoj kampanji, u kojim se ukazuje da je Radio Fokus zloupotrebio nacionalnu frekvenciju i kršio zakon. Kako se ističe, NUNS je tada ukazao da je taj emiter u kontinuitetu svojim programom kršio zakon, Opšteobavezujuće uputstvo RRA, etičke norme i Kodeks novinara Srbije. “NUNS je i kasnije na slične postupke Radio Fokusa reagovao javnim saopštenjima koja su bila dostupna najširoj javnosti, jer ih je preneo veći broj medija. U tim saopštenjima pozivali smo nadležne na preduzimanje odgovarajućih mera”, navela je Gaće.
Predsednik Saveta RRA naglasio je juče da od NUNS-a očekuje podatke u roku od 72 sata u pogledu radio Fokusa a da će, ako i posle toga NUNS nastavi da optužuje RRA za nesavestan rad, uslediti odgovarajući zakonski postupci – tužbe za klevetu, falsifikat i ostalo. Nadežda Gaće je kazala da ni u jednom od svojih saopštenja NUNS nije “naglasio nepostupanje RRA” već su pozvali nadležne da nešto preduzmu, a samim tim i Republičku radiodifuznu agenciju. Dodaje se da bi činjenice na koje je ukazao NUNS u dopisu ali i u javnim saopštenjima trebalo da su dovoljne da zainteresuju RRA i dovedu do toga da to telo nešto preduzme u skladu sa zakonom. “RRA, izgleda, smatra da je za njeno postupanje potrebno više, ali čak i ako je tako neodgovorno je da predsednik Saveta RRA telefonski razgovor sa sekretarom NUNS-a, koji je sam prekinuo, u javnosti interpretira kao odbijanje sekretara NUNS-a da mu da podatke koje je navodno tražio”, navodi NUNS.
Dodaje se i da će to udruženje novinara nastaviti da se javno zalaže za ostvarivanje odredbi Zakona o radiodifuziji.

Print Friendly, PDF & Email