Medijska politička borba

Upravni odbor JPI Novi Pazar, u čijem su sastavu Regionalna televizija i Radio Novi Pazar, Republičkoj radiodifuznoj

14. Sep 2007

Reading Time: 2 minutes

Upravni odbor JPI Novi Pazar, u čijem su sastavu Regionalna televizija i Radio Novi Pazar, Republičkoj radiodifuznoj agenciji podneo je prijavu protiv Bošnjačke televizije i njenog osnivača Bošnjačkog kulturno-umetničkog društva Mur. Prijava koju je potpisao predsednik UO JPI Novi Pazar Ismail Dupljak podneta je „zbog neovlašćenog i nezakonitog emitovanja programa, emitovanja programskih sadržaja bez autorskog prava, neidentifikovanja emitera, emitovanja programskih sadržaja koji nisu označeni i nisu u skladu s programskim standardima propisanih zakonom i bavljenja radiodifuznom delatnošću bez prethodne registracije za tu delatnost“.
Podnosilac prijave obaveštava RRA da su se građani i predstavnici Pete mesne zajednice, na čijoj se teritoriji nalazi emisiona i druga oprema Bošnjačke televizije, više puta obraćali Regionalnoj televiziji da preduzme odgovarajuće mere. „Emisiona tehnika nalazi se u gusto naseljenom području i na taj način se otvara mogućnost ugroženosti po zdravlje građana, kao i da se ometa signal našeg programa i televizije s dobijenom nacionalnom frekvencijom“, piše u obrazloženju prijave.
Iz RRA Bošnjačkoj televiziji je stigao nalog koji je potpisala Ljiljana Milošević, generalni sekretar RRA, da se izjasne o ovim optužbama. „Optužbe koje dolaze iz Regionalne televizije potpuno su neosnovane. Prijava koju su uputili RRA u pozadini ima konkurentske razloge, jer Regionalna televizija želi da ima monopol nad informacijama i svaka druga medijska kuća na ovom prostoru je nepoželjna“, optužuje glavni i odgovorni urednik Bošnjačke televizije Elvedin Mavrić, koji demantuje tvrdnje da neovlašćeno emituju program bez poštovanja autorskih prava.
– Naš osnivač je nevladina organizacija Demokratski forum Novi Pazar. Istina, pokretač ideje da se osnuje naša televizija bilo je Bošnjačko kulturno-umetničko društvo MUR, ali je od juna ove godine naš osnivač Demokratski forum i prema Zakonu o radiodifuziji imamo pravo da emitujemo program – ističe Mavrić i dodaje da su 18. juna ove godine podneli kompletnu dokumentaciju za dobijanje lokalne frekvencije.
Bošnjačka televizija je program počela da emituje maja prošle godine i od tada ne prestaju nesporazumi između ove dve televizijske kuće. Regionalna televizija je opštinska kuća i forsira politiku aktuelne vlasti koju predvodi Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina, a poznavaoci prilika tvrde da su iza Bošnjačke televizije ljudi bliski politici Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića.

Print Friendly, PDF & Email