Imali obaveštenje o napadu na zgradu RTS

Šest nevladinih organizacija zatražilo je danas od ministra pravde Dušana Petrovića da obelodani transkript razgov

05. Sep 2007

Reading Time: < 1 minute

Šest nevladinih organizacija zatražilo je danas od ministra pravde Dušana Petrovića da obelodani transkript razgovora posade NATO aviona sa bazom uoči bombardovanja zgrade Radiotelevizije Srbije 1999. godine iz kog se vidi da je Generalštab VJ imao pravovremeno obaveštenje o tom napadu. U saopštenju Fonda za humanitarno pravo (FHP) navodi se da Ministarstvo odbrane poseduje transkript tog presretnutog razgovora, kao i službene beleške ovlašćenih lica vojne službe bezbednosti povodom njega. “Uprkos pouzdanim informacijama o postojanju ovih dokumenta i nastojanjima porodica žrtava i poverenika za informacije od javnog značaja, gospodina Rodoljuba Šabića, da se ona stave na uvid javnosti, službenici Ministarstva odbrane i dalje negiraju njihovo postojanje”, ističe FHP.
Zahtev za obelodanjivanje transkipata potpisali su FHP, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava. Te nevladine organizacije podsetile su ministra pravde na obavezu državnih institucija da građanima omoguće pristup informacijama od javnog značaja i naglasile da bi se objavljivanjem transkripta vratilo dostojanstvo žrtvama a javnost bi dobila potpune informacije o bombardovanju zgrade RTS-a.
U noći 23. aprila 1999. godine tokom bombardovanja zgrade u Aberdarevoj ulici poginulo je 16 radnika RTS-a: Jelica Munitlak, Milovan Janković, Dragan Tasić, Dejan Marković, Milan Joksimović, Slobodan Jontić, Slaviša Stevanović, Nebojša Stojanović, Aleksandar Deletić, Ivan Stukalo, Tomislav Mitrović, Ksenija Branković, Siniša Medić, Branislav Jovanović, Darko Stoimenovski i Dragorad Dragojević. Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. godine je osuđen na 10 godina zatvora, jer nije poštovao naređenje ondašnje savezne vlade i ljude i tehniku iselio iz Aberdareve i Hilandarske ulice na sigurnije položaje.

Print Friendly, PDF & Email