AFP osnovao fondaciju za obuku novinara

Agencija Frans pres (AFP) osnovala je fondaciju koja će se baviti obukom novinara iz zemalja u razvoju, saopštio je dan

13. Sep 2007

Reading Time: < 1 minute

Agencija Frans pres (AFP) osnovala je fondaciju koja će se baviti obukom novinara iz zemalja u razvoju, saopštio je danas generalni direktor AFP-a Pjer Luet (Pierre Louette). Ta fondacija će, takođe, ponuditi humanitarnim organizacijama radionice o odnosima sa medijima, pružati pedagošku podršku srednjim školama i univerzitetima i organizovati seminare o pitanjima u oblasti medija. AFP, prema svom statutu, ne može da se bavi obukom, pa je fondacija osnovana kako bi se tome dao pravni okvir, rekao je Luet na konferenciji za novinare u Parizu. Fondacija će biti neprofitna organizacija i u prvo vreme će biti dotirana sa 200.000 evra, dodao je direktor AFP-a.
Kako je saopšteno, Frans pres želi da kroz rad te fondacije pokaže svoje sposobnosti i istakne vrednosti, poput tačnosti u izveštavanju i istraživačkog rada, kao i da prenese najrazličitihe aktivnosti agencije. Fondacija će organizovati različite programe obuke za novinare: u oblasti pisanja vesti, foto službe ili video i multimedijalnih projekata. Usluge će se nuditi na engleskom, francuskom, arapskom i španskom. Fondacijom AFP-a će predsedavati Luet, dok će njome rukovoditi Robert Holovej (Holloway), bivši glavni urednik AFP-a i sadašnji pomoćnik direktora redakcije.
Fondacija je već počela obuku za grupu novinara u Tunisu i Siriji, u okviru programa koji finansira Program UN za razvoj (UNDP). I druge velike medijske organizacije, poput Rojtersa ili Bi-Bi-Sija, od ranije imaju takve fondacije.

Print Friendly, PDF & Email