Slovačka TV ne vrši ulogu javnog servisa

Na Slovačkoj televiziji STV zbog političkih pritisaka raspada se informativni program, iz koga je otišla čak trećina

10. Aug 2007

Reading Time: 2 minutes

Na Slovačkoj televiziji STV zbog političkih pritisaka raspada se informativni program, iz koga je otišla čak trećina novinara, a prema oceni nadzornog saveta nacionalna televizija više ne vrši zakonom propisanu ulogu javnog servisa.
Zbog navodne cenzure i političkih pritisaka u korist vladajuće koalicije na čelu sa socijaldemokratskom strankom SMER premijera Roberta Fica otkaz je već dalo devet novinara informativnog programa. Da ode zbog neizdržljive situacije sprema se još njih šestoro, javljaju danas slovački mediji. „Kada bih tu ostao ne bih smeo da se pogledam u ogledalu”, kazao je slovačkom dnevniku SME jedan od iskusnih novinara koji odlaze Jaroslav Barborak.
Kada se pokazalo da je informativni program u raspadu, jer ga napušta čitava trećina od 35 novinara, stanjem u nacionalnom javnom tv servisu juče se vanredno pozabavio i nadzorni organ – Savet za STV.
Prvi čovek publicistike u STV Boris Krenjo, koji takođe odlazi kao primer intervencija, naveo je da su mu naredili da se prave razgovori sa predstavnicima čeških socijaldemokrata ili zvaničnicima nacionalističke Slovačke narodne stranke iako za to nije bilo nikakvog povoda ni opravdanja.
Novinari su se žalili da je posle dolaska novog rukovodstva STV pre osam meseci porastao broj beznačajnih putovanja slovačkih zvaničnika koja novinari STV moraju da prate a naveli su i sasvim konkretne primere kada su imali probleme da puste prilog koji kritikuje vladu. otkako je došao na vlast, 2006. godine, slovački premijer Robert Fico je na ratnoj nozi sa medijima, posebno nezavisnim, a svoju averziju prema njima ne krije ni na konferencijama za novinare čak i kada su na njima drugi svetski političari.
Fico je svojevremeno za jedine profesionalne medije u Slovačkoj označio tabloide. Direktor STV Radim Hreha i šef informativnog programa Jan Šmihula odbili su optužbe novinara da podležu političkim pritiscima, mada ne poriču da ih ima. „Od prvog dana ove televizije važi čiji hleb jedeš, njegovu pesmu pevaš”, kazao je Hreha.
Savet STV ocenio je da nacionalna televizija više ne ispunjava ulogu javnog servisa i pozvao direktora da reši probleme.

Print Friendly, PDF & Email