Skandalozno objavljivanje fotografija

Nezavisno udruzenje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas osudi

20. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruzenje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas osudili objavljivanje fotografija tela mladića nastradalog u beogradskom Zooloskom vrtu u pojedinim medijima. NUNS i NDNV su ocenili da je odluka uredništava dnevnih listova “Press”, “Kurir” i internet izdanja “Glasa javnosti” da na naslovnim stranama objave fotografije raskomadanog ljudskog tela u kavezu za medvede, sa najavama “horor” i “strahota u Zoo-vrtu”, neprofesionalna, neetička i morbidna.
Novinarska udruženja u zajedničkom saopštenju podsećaju da su mediji dužni da poštuju dostojanstvo i integritet ljudi, posebno žrtava i njihovih porodica i da izveštavanje o događajima koji uključuju lični bol i šok nužno podrazumeva saosećanje i diskreciju. Novinari i urednici, kako se ističe, naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova (“sumnja se da je ubijen, pa bačen”).
NUNS i NDNV pozvali su medije da u izveštavanju o tragičnim dogadajima poštuju etička pravila profesije i da čuvaju dostojanstvo žrtava i svojih čitalaca, slušalaca i gledalaca, jer će samo na taj način odbraniti i dostojanstvo svoje profesije.

Print Friendly, PDF & Email