RRA da reaguje u slučaju “Radio Fokus”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od Republičke r

23. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da konačno postupi po prijavama građana i novinarskih udruženja i odmah, energično i u duhu zakona, preduzme sve mere koje su u njenoj nadležnosti da se spreči dalje emitovanje govora mržnje na talasima Radio Fokusa.
Količina mržnje, psovki, šovinističkih, rasističkih, seksističkih, fašističkih parola koje se svakodnevno emituju u takozvanim kontakt-emisijama tog radija ne samo da su dovoljni za oduzimanje dozvole za emitovanje, nego predstavljaju ozbiljna krivična dela. Zbog toga, NUNS i NDNV zahtevaju od nadležnog tužilaštva da postupi po službenoj dužnosti i podnese krivične prijave protiv odgovornih za emitovanje ovakvih poruka.
Primere govora mržnje na Radiju Fokusu srećemo svakodnevno, a na meti su uglavnom politički neistomišljenici, predstavnici nevladinog sektora, novinari i druge javne ličnosti, ponekad su na meti i sami slušaoci Radija Fokusa, koji se jave u emisiju i bivaju na najprimitivniji način izvređani.
NUNS i NDNV smatraju da, na žalost, bilo kakvi apeli i pozivi na moral, profesionalnu svest i savest u slučaju Radio Fokusa apsolutno nemaju svrhe, i da je potrebno da RRA u ovom slučaju iskoristi svoja zakonska ovlašćenja, koja je već koristila kada su u pitanju neki drugi mediji.

23. avgust 2007. godine NUNS i NDNV

Print Friendly, PDF & Email