Prekršajni postupak zbog fotografija

Ministarstvo kulture najavilo je danas da će pokrenuti prekršajni postupak protiv medija koji su objavili fotografi

21. Aug 2007

Reading Time: 2 minutes

Ministarstvo kulture najavilo je danas da će pokrenuti prekršajni postupak protiv medija koji su objavili fotografije raskomadanog tela mladića stradalog u Zoološkom vrtu u Beogradu. U saopštenju Ministarstva navodi se da su objavljivanjem tih fotografija, bez ikakve posebne zaštite, na skandalozan način prekršene osnovne moralne norme, a žrtva izložena javnom poniženju. “Umesto informacije o samom tragičnom događaju, mediji su posegli za morbidnostima koje grubo narušavaju javni interes”, piše u saopštenju i dodaje da pokretanjem prekršajnog postupka Ministarstvo kulture želi da stavi do znanja da su mediji obavezni da poštuju zakone. Ministarstvo je ukazalo da su mediji preneli mahom iste fotografije, što navodi na zaključak da su došle iz jednog izvora i da bi bilo uputno da istražni organi provere da li su pojedinci iz službi koje su obavljale uviđaj neovlašćeno distribuirali fotografije načinjene tokom službene istrage.
U prekršajnoj prijavi, kako se navodi, Ministarstvo kulture pozvaće se na član Zakona o javnom informisanju u kojem se navodi da se u javnim glasilima mora “posebno voditi računa da sadržaj javnog glasila i način distribucije ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika”. Ministarstvo će i ubuduće posezati za ovakvim merama kad god oceni da je prekršen Zakon o javnom informisanju, navodi se u saopštenju i dodaje da bi svaki pokušaj tumačenja takvih koraka kao pritiska vlasti na medije bio krajnje zlonameran.
U saopštenju, Ministratsvo kulture je ocenilo da nije problem samo u kršenju zakona, nego i u kršenju osnovnih profesionalnih i moralnih normi što je, kako se navodi, dobilo drastičan izraz u najnovijem slučaju objavljivanja fotografija sračunatih na šokiranje i skandalizovanje javnosti. “Zato sadašnje stanje nije moguće izmeniti bez zajedničkog delovanja novinarskih udruženja, drzave, društva, asocijacija i samih medija i novinara”, piše u saopštenju. Ministarstvo je ponovo pozvalo novinarske asocijacije da ubrzaju rad na formiranju Medijskog saveta koji bi svojim autoritetom pomogao podizanje profesionalnog nivoa srpskih medija.

Print Friendly, PDF & Email