Policija plaća naknadu za upad u stan

Okružni sud u Požarevcu doneo je pravosnažnu presudu po kojoj su, Republika Srbija, odnosno MUP Srbije, dužni da novin

03. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Okružni sud u Požarevcu doneo je pravosnažnu presudu po kojoj su, Republika Srbija, odnosno MUP Srbije, dužni da novinaru Danas Miletu i njegovoj supruzi Nadi Veljković, na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne patnje i bolove i povrede ugleda i časti, slobode i prava ličnosti, isplate iznos od po 150.000 dinara.
Presuda je doneta zbog nezakonitog pretresa stana porodice Veljković u noći između 8. i 9. maja 2000, kada su inspektori požarevačke policije Miraš Grbović, Rade Spasić i Goran Marković, sa još četvoricom policajaca tražeći brata tužioca Mileta Veljkovića, pripadnika pokreta Otpor Momčila Veljkovića, pretresli kuću bez sudskog naloga i bez prisustva svedoka, nakon čega je Mile Veljković odveden u stanicu policije u Požarevcu, a zatim u Malo Crniću gde je nezakonito zadržan 22 sata. Prvostepena presuda Opštinskog suda u iznosu od po 325.000 dinara je ovom preinačena u iznos od po 150 hiljada dinara.
Tužilac Veljković je za lokalne medije izjavio da je pravda stigla posle osam godina suđenja, ali je izrazio nezadovoljstvo visinom odmerene naknade, koju su donele pojedine sudije koje je u vreme režima Slobodana Miloševića kadrirala Mira Marković. On dodaje da čak u obrazloženju pravosnažne presude stoji da u ovom slučaju politička pripadnost sudije nije od značaja.
Veljković je najavio da će zatražiti reviziju pred Vrhovnim sudom Srbije i pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Print Friendly, PDF & Email