Otkrivene ubice novinarke Politkovske

Ruski istražni organi otkrili su organizatore, pomoćnike i izvršioce ubista novinarke Ane Politkovske, a pretposta

27. Aug 2007

Reading Time: 2 minutes

Ruski istražni organi otkrili su organizatore, pomoćnike i izvršioce ubista novinarke Ane Politkovske, a pretpostavlja se da je naručilac u inostranstvu, izjavio je danas državni tužilac Rusije Jurij Čajka. On je na konferenciji za novinare u Moskvi kazao da je uhapšeno 10 osoba, a da su člnovi organizovane kriminalne grupe bili čak i saradnici Ministarstva spoljnih poslova i Federalne službe bezbednosti. Po njegovim rečima, lica koja su povezana sa ubistvom Politkovske, 7. oktobra prošle godine, mogla bi biti povezana i sa ubistvom glavnog urednika ruske verzije časopisa “Forbs” (Forbes) Pola Hlebnikova.
Pored toga, rekao je Čajka, uhapšen je i vođa moskovske kriminalne grupe, poreklom iz Čečenije, koji se specijalizovao za naručena ubistva, koja je vršio ne samo u Rusiji već i u Ukrajini i Letoniji. “Zločin je bio najpažljivije pripremljen. Što se tiče motiva ubistva, rezultati istrage ukazuju da je zainteresovanost za njeno odstranjivanje mogla da postoji samo kod lica koja se nalaze van granica Rusije”, kazao je Čajka. “Ono odgovara pre svega onim ljudima i strukturama koje su usmerene na destabilizaciju situacije u zemlji, na promenu ustavnog poretka, izazivanje kriza u Rusiji, povratak na raniji sistem upravljanja, kada su sve rešavali novac i oligarsi. Odgovara onima koji su usmereni na diskreditaciju lidera ruske državnosti i teže da isprovociraju spoljašnji pritisak na rukovodstvo naše države”, kazao je Čajka. “Ta kriminalna grupa možda je povezana sa ubistvom Hlebnikova. Na žalost, ne mogu kazati njihova imena. Mi smo tek na početku puta i predstoji veliki posao, pošto se sumnja da su članovi grupe povezani i sa drugim ubistvima”, rekao je Čajka. On je naveo da je neposredni izvršilac ubistva Politkovske među uhapšenima. Čajka je takođe naveo da se Politkovska “znala i sretala” sa naručiocem ubistva, ali nije naveo njegovo ime. Naveo je da je ubistvo bilo povezano sa njenim poslom, da su ubice pokušale da “iskoriste kritiku” povodom situacvije u Čečeniji, da bi se predstavilo tako kao da su sa njom “izravnali račune”. Državni tužilac je naveo da će Rusija tražiti ekstradiciju naručioca ubistva, kada budu sakupljeni svi dokaze krivice.
Politkovska je ubijena iz pištolja u liftu, u zgradi u kojoj je živela u Moskvi.
Bila je komentator “Nove gazete” i dobar poznavalac čečenskih prilika, a ostala je poznata po tome što je zbog kršenja ljudskih prava oštro kritikovala kako politiku Kremlja tako i proruskih čečenskih vlasti.

Print Friendly, PDF & Email