Otkaz Presu zbog tehničkih razloga

Nakon saopštenja redakcije lista „Pres” da je Štamparija „APM print” iz Beograda otkazala štampanje lista jer je ugro

16. Aug 2007

Reading Time: 2 minutes

Nakon saopštenja redakcije lista „Pres” da je Štamparija „APM print” iz Beograda otkazala štampanje lista jer je ugrožena tržišna pozicija lista „Blic”, Nataša Vučković-Lesendrić, direktorka štamparije „APM print” tvrdi za „Politiku” da su razlozi za raskid ugovora sa „Presom” isključivo – tehničke prirode.
– Imamo dve štamparske mašine i došli smo do svojih tehničkih limita i do toga da ugrozimo proizvodnju i osnovnih izdanja. Više nismo mogli da ispoštujemo rokove koje traže izdavači. Da ne bismo doveli u pitanje izlaženje novina koje se kod nas štampaju, bili smo prinuđeni da otkažemo ugovor o štampanju „Presa” sa otkaznim rokom od mesec dana – objašnjava Vučković-Lesendrić.
Zašto je štamparija uopšte sklapala ugovor ako je bila svesna svojih ograničenih tehničkih mogućnosti?
– Kada smo pre godinu i nešto dana sklapali ugovor, taj list imao je tiraž od 90 hiljada a sada je tiraž udvostručen. Kada smo shvatili da ne možemo da ispoštujemo njihove narudžbine bili smo prinuđeni da ugovor raskinemo i to smo uradili blagovremeno. Rekli smo im da maksimalno možemo da štampamo 120 hiljada primeraka, ali to je protumačeno kao limitiranje tiraža – kaže direktorka.
Da nisu tako postupili, štamparija bi, po njenim rečima, došla u situaciju da kasni sa „isporukom ’Blica’ kao osnovnog izdanja, jer ova štamparija većinski pripada ’Blicu’”.
Ova štamparska oprema u našu zemlju svojevremeno je stigla kao donacija slobodnim srpskim medijima, a po tvrdnjama „presovaca”sada se koristi za gušenje konkurencije. Međutim, reklo bi se da se od 2003. godine kada je „APM print” počeo da radi, mnogo toga promenilo i u vlasničkom sastavu.
Po objašnjenju Nataše Vučković-Lesendrić, „Blic” je svojevremeno bio manjinski vlasnik, ali kako donatori nisu imali dovoljno para u tom momentu da završe ceo projekat, Kompanija „Blic” dala je sredstva za izgradnju štamparije i plac na Novom Beogradu i na taj način obezbedila 25,1 odsto vlasništva.
– Većinski vlasnik sa 74,9 odsto je firma „APM Transpres” koja se bavi distribucijom i pripada članicama Asocijacije privatnih medija koju čini 11 pravnih lica. Dakle tu nema fizičkih lica. Reč je o medijskim kućama koje su očigledno svoj udeo u distribucijskoj firmi koja je vlasnik štamparije – prodale „Blicu”. Ako su te medijske kuće našle poslovni interes unutar te firme da svoj udeo prodaju, ne vidim u čemu je problem – objašnjava direktorka štamparije.
Ona navodi da su izvorni vlasnici „APM Trans presa” agencije Beta i Fonet, listovi „Blic”, „Danas”, NIN, „Vreme”, „Nedeljni telegraf”, „Ekonomist”, „Čaladi kor”, „Svedok” i „Republika” a neki su očito prodali svoj udeo u toj firmi. Direktorka napominje da je lično od početka bila uključena u projekat nabavke štamparije i da je u tome učestvovala i naša vlada pomažući da se oprema uveze. U nizu neistina i pogrešnih interpretacija u ovom slučaju navodi i tvrdnju o isključivoj zasluzi Slavka Ćuruvije, ubijenog vlasnika „Dnevnog telegrafa” za nabavku štamparije baš kao i ulogu Kongresa SAD koji se u ovoj priči pominje.
– Američka vlada uopšte nije bila donator u ovom projektu. Taj projekat lično sam pisala i nosila u Pariz, u Unesko, jer radim za njih kao konsultant. Projekat su preko Uneska finansirale Evropska agencija za rekonstrukciju i vlade Danske, Nemačke i Francuske. Kupljena je polovna mašina, a kako nije bilo dovoljno para iz donacije, Kompanija „Blic” izdvojila je pare za plac i za zgradu i vodila projekat izgradnje kako mašina ne bi ostala na njivi – kaže direktorka štamparije i podseća da o svemu tome ima kompletnu dokumentaciju.
U štampariju trenutno uvode novu opremu, jer je ona dobijena od donatora starija od 20 godina, a ti poslovi biće gotovi u oktobru. Međutim, time se neće povećati štamparski kapaciteti, pa se razmišlja i o nabavci još jedne roto-mašine.

Print Friendly, PDF & Email