Oslobođeni osumnjičeni za ubistvo

Rusko državno tužilaštvo oslobodilo je dvojicu osumnjičenih za ubistvo novinarke Ane Politkovske, u oktobru prošle

30. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Rusko državno tužilaštvo oslobodilo je dvojicu osumnjičenih za ubistvo novinarke Ane Politkovske, u oktobru prošle godine, navodi danas RIA Novosti, pozivajući se na izvore bliske istrazi. Oslobođeni su Aleksej Berkin i Oleg Alimov, za koje je ranije moskovski sud dao nalog za hapšenje.
Državni tužilac Rusije Jurij Čajka u ponedeljak je saopštio da je uhapšeno deset osoba osumnjičenih da su povezani sa ubistvom Ane Politkovske, da su među njima pet bivših saradnika policije i Federalne službe bezbednosti, kao i lider moskovske bande Čečena. Alimov je ranije radio u moskovskoj policiji na praćenju, a Berkin je takođe bio policajac, dok je posle odlaska iz policije radio u privatnoj firmi za obezbeđenje.
Istraga je utvrđivala da su mogli da pružaju informacije izvršiocima ubistva o kretanju i telefonskim razgovorima Politkovske. Mediji ukazuju da istraga, međutim, nije mogla da sakupi dokaze o njihovoj krivici. Pored toga, još jedan osumnjičeni, bivši major moskovske policije Sergej Hadži Kurbanov ima alibi, ukazuju mediji, navodeći da je na dan ubistva Politkovske “sedeo u zatvoru”. Istraga je ranije tvrdila da je on povezao ubice sa saradnicima policije i FSB-a.

Print Friendly, PDF & Email