OEBS: Poštovati dostojanstvo žrtava

Šef Misije OEBS u Srbiji Hans Ola Urstad pozvao je danas srpske medije da prilikom izveštavanja o tragičnim događajima

23. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Šef Misije OEBS u Srbiji Hans Ola Urstad pozvao je danas srpske medije da prilikom izveštavanja o tragičnim događajima pokažu poštovanje za žrtve i njihove porodice. “Neki mediji nedavno su objavili morbidne fotografije osakaćenih tela, što ozbiljno vređa ljudsko dostojanstvo,” izjavio je ambasador Urstad.
Listovi “Press”, “Kurir”, internet izdanje lista “Glas javnosti” i “Večernje novosti” u prvom izdanju objavili su 20. avgusta fotografije na kojima se vidi raskomadano telo mladića koji je upao u kavez sa medvedima u beogradskom Zoološkom vrtu. Takve fotografije, ocenio je on “ne samo da ne pokazuju poštovanje prema preminulima, već izazivaju još veći bol njihovim ožalošćenim porodicama i šalju uznemirujuću poruku čitaocima, posebno deci”. “Pozivam medije o kojima se radi da se izvine javnosti i ograde od ovakve prakse,” rekao je Urstad i pozvao zaposlene u medijima da vredno primenjuju samoregulativne mehanizme i rade u skladu sa etičkim kodeksom za novinare Srbije koji je usvojen u decembru 2006. godine.
Telo Branka Jovanovića (22) pronašli su 19. avgusta u jutarnjim satima čuvari Zoološkog vrta u Beogradu. Konstatovane su povrede glave, trbuha i nogu, a obdukcijom je utvrđeno da je mladić imao dva promila alkohola u organizmu i tragove marihuane.

Print Friendly, PDF & Email