Objavljivanje ostatka ugovora?

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da Vlada Srbije nije objavila najvažnije delove Ugovora o kon

30. Aug 2007

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da Vlada Srbije nije objavila najvažnije delove Ugovora o koncesiji na autoput Horgoš-Požega.
– Naročito me zabrinjava to što nije objavljen aneks 12, koji definiše naplatu putarine, zatim aneks 13, kojim se reguliše pitanje koncesione naknade, kao i aneks 14, koji reguliše oblike garancije – rekao je Kostreš.
Od 19 aneksa Ugovora, za koje se veruje da imaju oko 1300 strana, objavljenih 12 aneksa sadrže tek 520 strana.
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je da je ovako odugovlačenje u vezi sa objavljivanjem Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, a zatim objavljivanje samo nekih njegovih delova, veoma zabrinjavajuće.
– Iz ovog primera se vidi, ne samo zbog dostupnosti informacija nego i iz celog posla, da je problem korupcije u Srbiji i dalje isto onako zabrinjavajući, kao što je bio i ranije – rekla je Verica Barać.
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče da pregovori i konsultacije članova vladine komisije i koncesionara za izgradnju autoputa Horgoš-Požega o objavljivanju detalja tog ugovora, još nisu završeni.
– Orijentacija je jasna, sve što se ne kosi sa opšteprihvaćenim poslovnim običajima treba da bude pristupačno građanima – rekao je Đelić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je dodao da nema nikakve želje da bilo šta bude uskraćeno javnosti i da će četvoročlana komisija koja je u kontaktu sa koncesionarima danas predložiti vladi zaključak.
Đelić je rekao da je povodom zahteva za objavljivanje Ugovora o koncesiji razgovarao i sa poverenikom za informacije Rodoljubom Šabićem, o tome kako bi u budućnosti trebalo da bude sistemski rešeno pitanje službene tajne.
– Ovo nije poslednja koncesija koja se potpisuje, ideja je da se ne ponavlja svaki put ista priča, jer Srbija treba da posluje kao sav normalan svet – rekao je Đelić.
Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, izjavio je juče da delovi Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega nisu objavljeni, jer predstavljaju poslovnu tajnu i dodao da neobjavljeni aneksi sadrže bankarske kamate. Prema njegovim rečima, putarine, koje se u medijima pominju kao sporne, ne predstavljaju problem, jer u ugovoru piše da će te iznose kao i do sada određivati Vlada Srbije. On je dodao da je izgradnja autoputa već dogovorena i da koncesionari traže odobrenje da započnu radove tri meseca pre ugovorenog roka, odnosno da izgradnju prvih 30 kilometara počnu za mesec i po ili dva, umesto do kraja marta.

Print Friendly, PDF & Email